De Lange Jaap in Den Helder, gezien vanaf Texel.
De Lange Jaap in Den Helder, gezien vanaf Texel. Foto: Richard Dekker

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Renovatie Lange Jaap nog niet zeker

Algemeen

Het is nog lang niet zeker of de Lange Jaap in Den Helder daadwerkelijk gerenoveerd gaat worden.

Rijkswaterstaat stelde de afgelopen dagen op een eigen website voor de Helderse vuurtoren ‘dat er in 2024 een renovatie zou komen’, maar dat bericht werd maandag eind van de middag ingetrokken door Rijkswaterstaat. De mededeling van renovatie liep volgens RWS onterecht vooruit op onderzoeken naar een mogelijk behoud van de vuurtoren. Die onderzoeken begonnen begin dit jaar en duren nog tot het einde van dit jaar. 

De Lange Jaap - goed te zien vanaf Texel - werd in september 2021 per direct afgesloten nadat tijdens onderhoudswerkzaamheden scheuren waren aangetroffen die groter waren dan gebruikelijk. Het leek er aanvankelijk op dat het mogelijk tot sloop van de vuurtoren uit 1878 zou komen, maar dat riep veel weerstand op in Den Helder. 

Begin dit jaar ging RWS in zee met ingenieursbureau Movares uit Utrecht om te bekijken op welke wijze de vuurtoren behouden zou kunnen worden. Op 15 maart liet RWS weten tot eind dit jaar werkzaamheden uit te voeren zoals het opstellen van een programma van eisen. Bedoeling is dat er uiteindelijk verschillende uitgewerkte scenario’s voor de toekomst worden voorgelegd aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat, zodat hij een keuze kan maken.

RWS verkondigde gisteren aan het einde van de middag dat het “de wens is om de vuurtoren te behouden”, maar of dit ook daadwerkelijk kan moet eerst blijken uit de onderzoeken, de daaruit voortkomende scenario’s en uiteindelijk de besluitvorming door de minister.

Het voorbarige bericht over de renovatie en het intrekken van dat bericht leidde gisteren in Den Helder tot gemor en onvrede. Het Helderse Kamerlid Harmen Krul (CDA) liet bij mediapartner NH weten Kamervragen te gaan stellen aan demissionair-minister Harbers van Infrastructuur. Hij vindt de fout van RWS “onzorgvuldig en onrechtvaardig” voor de inwoners van Den Helder die zo begaan zijn met hun vuurtoren. 

Afbeelding
Dwaalgast bij de ijsbaan Algemeen 16 uur geleden 26
Afbeelding
Texelse Bierbrouwerij doneert €10.364,- aan Texelse Vuurtoren Algemeen 17 uur geleden 6
Afbeelding
Nieuwe locatie voor Kerstconcert Artex Wereldkoor en Folky Vibes Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Sint op toeristische toer Algemeen 27 nov., 16:40 1
Afbeelding
Denise Betsema op de weg terug Algemeen 27 nov., 12:17 5
Afbeelding
Dorpsbezoeken Sinterklaas niet zonder slag of stoot Algemeen 26 nov., 13:30
Afbeelding
Goede Doelen Sint brengt cadeau mee voor kinderboerderij Algemeen 26 nov., 11:12
Afbeelding
De lezersfoto - Uit koers Algemeen 26 nov., 08:30