Adrianus de Rooij en Willem Langeveld, grondleggers van de Texelse Courant.
Adrianus de Rooij en Willem Langeveld, grondleggers van de Texelse Courant. Foto: Archief Texelse Courant

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Texelse Courant viert verjaardag

Algemeen

Een bijzondere dag vandaag voor de Texelse Courant; het is precies 136 jaar geleden dat de allereerste Texelse Courant op 15 september 1887 van de pers rolde.

De Texelse Courant - één van de weinige lokale kranten in Nederland die nog uit de negentiende eeuw dateert - was destijds een initiatief van Adrianus de Rooij en Willem Langeveld. Adrianus de Rooij was vader van het weeshuis in Den Burg. Voorheen was hij drukker geweest en dat vak pakte hij destijds weer op met de toen 19-jarige Willem Langeveld. 

In de oude Franse school aan de Parkstraat in Den Burg rolde op 15 maart 1887 de eerste Texelse Courant van de drukpers. De heren hadden zich destijds voorgenomen snel te groeien naar een aantal van vierhonderd abonnees (op een aantal van circa 1.500 gezinnen in die tijd op het eiland) om levensvatbaar te zijn. Willem Langeveld werd niet oud en stierf in 1910 na een lang ziekbed, Adrianus de Rooij verliet het bedrijf in 1914 en stierf in 1930 in Hoorn waar hij oorspronkelijk vandaan kwam. 

De Texelse Courant (en uitgeverij Langeveld & de Rooy) was daarna achtereenvolgens in handen van Jacob Kooiman (jaren twintig) en de gebroeders Gijs en Johan Duinker die beiden in 1945 het leven lieten als gevolg van de Georgische Opstand. Na de Tweede Wereldoorlog stapte de familie Van Wijk in het bedrijf waarna zij tot 2007 voor de krant zorgden. Van 2007 tot eind 2020 was de krant in handen van René de Lange, sinds 2021 zijn Job Schepers en Duncan Whyte de eigenaren.

Afbeelding
Bouw en installatie Thijssehuis voorlopig gegund Algemeen 3 uur geleden 19
Afbeelding
Word jij onze nieuwe dierverzorger? Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Deelnemers 'Pakje Kunst' in Novalishoeve Cultuur 5 uur geleden 2
Afbeelding
'Happy Single' in Cinema Texel Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Schouw sloten begint op 16 oktober Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 21 september 2023 Algemeen gisteren
Afbeelding
Negen verenigingen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 21 sep., 14:28 1
Afbeelding
Thijssehuis gaat definitief door Politiek 21 sep., 07:30 58