Afbeelding

Kunstlezing bij Artex: Pieter Bruegel de Oude

Algemeen

Op woensdag 4 oktober organiseert Artex een kunstlezing over Pieter Bruegel de Oude. De lezing wordt bij Artex gegeven door kunsthistoricus drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

Een enkele museumzaal met een paar schilderijen van Pieter Bruegel de Oude kan de bezoeker langer dan een uur boeien. En dat is alleen al Pieter Bruegel de Oude. Het geslacht Bruegel en zijn aangetrouwde telgen telden echter veel schilders, die het Noordbrabants Museum van tot 24 januari in een tentoonstelling bijeenbrengt.

In deze lezing zullen veel van de werken van Pieter Bruegel de Oude worden beschouwd, maar u zult ook zien dat hij niet alleen drukke schilderijen schiep. Sterker nog, hij begon zijn loopbaan met het maken van tekeningen die vervolgens door zijn opdrachtgever tot etsen werden omgezet en in albums werden verkocht. Later maakte hij schilderijen die kunsthistorici ‘Wimmelbilder’ zijn gaan noemen en waarop niet een duidelijk centrum van de actie is aan te wijzen. Naast de stijl is ook de iconografie van Bruegel zeer interessant, met evergreens als ‘De Nederlandse spreekwoorden’ uit 1559 waarvan er veel tot op heden al dan niet regionaal worden gebruikt.

De lezing start om 19.00 uur en duurt ca. 2 uur. Aanmelden kan via de website van Artex.

Afbeelding
Bouw en installatie Thijssehuis voorlopig gegund Algemeen 2 uur geleden 16
Afbeelding
Word jij onze nieuwe dierverzorger? Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Deelnemers 'Pakje Kunst' in Novalishoeve Cultuur 5 uur geleden 2
Afbeelding
'Happy Single' in Cinema Texel Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Schouw sloten begint op 16 oktober Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 21 september 2023 Algemeen gisteren
Afbeelding
Negen verenigingen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 21 sep., 14:28 1
Afbeelding
Thijssehuis gaat definitief door Politiek 21 sep., 07:30 58