Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

TB: "Komende tijd honderd hectare grond opgehoogd"

Politiek

Bij ontwikkeling van nieuwe natuur de komende tijd blijven grote hoeveelheden grond over. Met vrijkomende aarde wordt onder meer circa honderd hectare land opgehoogd, meldt Texelse Belang.

Dan kan niet zomaar, vrijwel overal op Texel is hiervoor een omgevingsvergunning vereist. Voor de toetsing hiervan door de gemeente geldt dat deze alleen wordt verleend indien de betreffende werken of werkzaamheden "geen onevenredige, blijvende schade toebrengen aan de aanwezige landschappelijke of natuurlijke of bodemkundige waarden en geen onevenredige afbreuk doen aan de gebruiksmogelijkheden van de betrokken of omliggende gronden."

TB vraag het college op welke wijze de gemeente gaat toetsen of natuur, ofwel de weidevogels, en landschap, ofwel het micro reliëf, niet aangetast worden bij het eventueel verlenen van een omgevingsvergunning voor ophogen en diepploegen.

Het college van b en w antwoordt dat bij aanvragen voor ophogen van gronden alle aspecten worden meegewogen die genoemd zijn in de vraag van TB. Onderdeel van de toetsing is onder meer het Beeldkwaliteitsplan Buitengebied en ook wordt gekeken of er vergunningen op basis van de Wet Natuurbescherming nodig zijn. Dat komt aan de orde bij ligging van de gronden in of in de nabijheid van natuurgebieden en aanwezigheid van beschermde diersoorten/planten. Tot slot wordt er ook gekeken of er sprake is van aardkundige waarden en hiervoor een ontheffing nodig is.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 1 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 20 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 22 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2