Ling Zhang met een kaart en een KLM-huisje, als dank voor haar medische hulp tijdens een vlucht.
Ling Zhang met een kaart en een KLM-huisje, als dank voor haar medische hulp tijdens een vlucht. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

“Chinese geneeskunst werkt voor iedereen”

Algemeen Gezond & Fit

“Lichaam is geest. Alle processen in het lichaam staan met elkaar in verbinding en hebben invloed op elkaar.” Chinese geneeskunst. Je hoeft er niet in te geloven, het werkt gewoon, vertelt Ling Zhang van Acupunctuur Yi Xiao Tang.

Een voorbeeld: toen Ling op 30 april met de KLM naar China vloog, werd een vrouw onwel tijdens de vlucht. Ze was misselijk en raakte bewusteloos. Ling schoot te hulp. “Ik paste Chinese EHBO toe. Na een minuut of twee werd ze weer wakker.

Ze klaagde dat ze het zo heet had. Ze was kort daarvoor geopereerd. De stewardess wilde ijsblokjes halen, maar de Oosterse wijze is om als iemand last heeft van dit soort warmte, om juist warmte toe te voegen. Dat kalmeert. En suiker toe te voegen voor energie. Daarom vroeg ik de stewardess om warm water met suikerklontjes: suikerwater.”

Het pakte uit zoals Ling verwachtte. De vrouw was rustig geworden, herstelde en was dankbaar voor de hulp. Later ontving Ling een kaart van de stewardess, waarop ze haar bedankte voor de hulp. En ze had er als cadeau een KLM-huisje bij gedaan.

5000 jaar

Ling: “Veel mensen denken dat Chinese geneeskunde alleen werkt als je er in gelooft. Onzin. Het bestaat al meer dan 5000 jaar en werkt gewoon. Voor veel kwalen en ook bij levensbedreigende situaties, zoals de vrouw in het vliegtuig.

In de praktijk aan de Keizerstraat in Den Helder behandelt Ling gemiddeld 80 tot 100 mensen per week, van een baby van anderhalve maand tot een man van 95 jaar. Ongeveer 30 procent van hen komt van Texel. Via mond-tot-mond reclame weten steeds meer Texelaars haar te vinden. 

“Je kunt bij ons op eigen initiatief komen, maar we krijgen ook patiënten die zijn doorverwezen door de huisarts, de fysiotherapeut, een psycholoog of vanuit een andere medische discipline.

We behandelen veel klachten, van pijn aan de rug, nek en schouders tot hooikoorts en van burn-out tot slaapproblemen en andere klachten.”

Behandelingen

De behandelingen worden uitgevoerd door een vast team van gespecialiseerde acupuncturisten en herbalisten, een invalkracht, geholpen door drie assistenten.

“Als mensen komen houden we eerst een gesprek, stellen we een diagnose en kijken wij de klachten kunnen verhelpen of verminderen. Een behandeling bestaat uit vijf sessies. Meestal met acupunctuur en vaak ook een behandeling met kruiden. Na vijf behandelingen kijken we hoe de situatie zich heeft ontwikkeld. Doorgaans merk je al na de eerste behandelingen verbetering.

Een greep uit de reacties van patiënten die door Acupunctuur Yi Xiao Tang zijn behandeld:

Een 45-jarige man, werkzaam bij Defensie, met al ruim een jaar een zeurende rugpijn, met uitstraling naar billen en benen, zodanig dat hij er misselijk van werd:

“Na een uitgebreide intake zijn we aan de slag gegaan met acupunctuur en kruiden. Na een half uur voelde de patiënt de pijn al wegtrekken, vanuit de linkerflank naar rechts, waarna alle pijn volledig verdween en ook de spierpijn was ineens over.”

Aangesloten bij de NVA

Ling: “We zijn aangesloten bij de beroepsvereniging NVA (Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur). Wie een aanvullende verzekering van alternatieve geneeswijzen heeft, krijgt de acupunctuurbehandeling gedeeltelijk vergoed.”

Acupunctuur Yi Xiao Tang, Keizerstraat 53 in Den Helder. www.acupunctuur-yixiaotang.nl, voor afspraak (whatsapp) tel. 0623579321.

Jaco Spek geeft een rondleiding bij het bedrijf in Oosterend.
Brouwerij Stokerij TX in race voor titel Algemeen 7 uur geleden 1
Afbeelding
"Ik doe hier ook alles" Vacatures 7 uur geleden 4
Afbeelding
Verstrikt in de dakgoot Algemeen 9 uur geleden 1
Het ziekenhuis in Den Helder.
Open dag ziekenhuis Den Helder en Alkmaar Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Armazoen: een spraakmakend kunstproject over slavenschip Hof van Zeeland Cultuur 14 uur geleden
Afbeelding
Vacature: Schoonmaakster gezocht voor vakantiehuizen Vacatures 14 uur geleden 1
Afbeelding
Lintje voor Koger-clubicoon André Schoo Algemeen 26 mei, 17:57 13
Wu Wei (zalig nietsdoen}, van Mariska Kooijmans
Zomerzout kunstexpositie toont de Macht van verbeeldingskracht Algemeen 26 mei, 16:15