Het bosje op het Doolhof.
Het bosje op het Doolhof. Foto: Richard Dekker

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Herdenking slachtoffers heksenjacht

Algemeen

In het bosje op het Doolhof wordt komende zaterdagochtend 3 juni een herdenking gehouden voor de slachtoffers van heksenjachten.

De herdenking is een afgeleide van een ‘landelijk moment ter herdenking voor alle slachtoffers van de heksenjachten’ die er door de eeuwen heen zijn geweest. De landelijke herdenking is een initiatief van de Stichting Nationaal Heksenmonument.

Volgens de stichting is de heksenjacht de enige grootschalige historische moordpartij waar nog lollig over wordt gedaan. “Maar eeuwenlang zijn er tienduizenden mensen, voornamelijk vrouwen, veroordeeld, gemarteld en geëxecuteerd als gevolg van de heksenvervolgingen. Ook in Nederland vonden die plaats. Dit heeft zijn sporen nagelaten in vrouwen van nu: hoe zij worden gezien en hoe zij zichzelf zien.”

De herdenking bij het Doolhof begint komende zaterdag om 11:45 uur bij de ingang van de diepe kuil. “Na een wandeling door het bosje worden de heksen herdacht met witte bloemen bij de steen met de ‘zeven pannenkoeken’.  Aanmelden is volgens de Texelse vrouwen die de herdenking hebben georganiseerd niet nodig. “Neem wel eigen witte bloemen of andere natuurlijke items mee voor het herdenkingsaltaar.” 

Er worden komende zaterdag op meer plekken in Nederland herdenkingen gehouden. De Stichting Nationaal Heksenmonument streeft naar de oprichting van een fysiek monument voor de slachtoffers van de heksenjacht. Volgens de stichting doet “eem fysiek monument in de openbare ruimte recht aan dit pijnlijke deel van onze vaderlandse geschiedenis. Het zal een impuls geven aan bewustwording over wat de heksenvervolging was en wat die teweeg heeft gebracht tot aan het heden. Het zal stimuleren dat scholieren beter onderwezen worden over de geschiedenis van femicide.”

Afbeelding
Bouw en installatie Thijssehuis voorlopig gegund Algemeen 3 uur geleden 19
Afbeelding
Word jij onze nieuwe dierverzorger? Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Deelnemers 'Pakje Kunst' in Novalishoeve Cultuur 5 uur geleden 2
Afbeelding
'Happy Single' in Cinema Texel Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Schouw sloten begint op 16 oktober Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 21 september 2023 Algemeen 21 sep., 18:00
Afbeelding
Negen verenigingen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 21 sep., 14:28 1
Afbeelding
Thijssehuis gaat definitief door Politiek 21 sep., 07:30 58