Tim Schipper, Thomas Avila Lutke Schipholt en Koen Stork krijgen de wisselbeker van Marc Plomp. Op de foto ontbreekt Jarne Kompier.
Tim Schipper, Thomas Avila Lutke Schipholt en Koen Stork krijgen de wisselbeker van Marc Plomp. Op de foto ontbreekt Jarne Kompier.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

"Jonge honden" Vogelaar van het jaar

Natuur

Tim Schipper, Thomas Avila Lutke Schipholt, Koen Stork en Jarne Kompier zijn uitgeroepen tot Vogelaar van het Jaar. Zondag tijdens de nieuwjaarsreceptie in het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp ontvingen ze de wisselbokaal.

De jonge vogelaars (14-18 jaar), ook wel de "Jonge honden" genoemd, zijn het hele jaar op de fiets om zoveel mogelijk verschillende vogels op Texel waar te nemen. Niet zonder succes. Bijna ieder uur buiten schooltijd en buiten hun baantjes brengen ze buiten door met hun verrekijkers. Ook temidden van de "ouwe rotten" tellen deze jonge vogelaars volwaardig mee. Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum: "De jeugd heeft de toekomst. Met het toekennen van de Titel Vogelaar van het jaar, die ze alle vier in heel 2018 mogen dragen, zijn ze een prachtig boegbeeld voor deze hobby. Dat hun enthousiasme aanslaat getuigt er van dat ze meerdere vrienden door deze leuke hobby hebben aangestoken. Dat is precies wat we willen bereiken."

Plomp omschreef 2017 als een mooi jaar waarin 284 verschillende vogelsoorten werden gezien, 10 minder dan een jaar eerder. Van 266 soorten is een foto gemaakt. Zo werd bij Den Hoorn een witkopgors gezien, aan de Oorsprongweg een dwerggans, op Zeeburg een Balkankwistaart en bij het Wagejot een Balkankwikstaart. Jos van den Berg spotte 264 soorten, Ruud van Beuzekom zat hem met 261 op de hielen, Eric Menkveld 255, Tim Schipper 247 en Koen Stork 237.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 2 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3