De opstanding - Meester van de Amsterdamse dood van Maria
De opstanding - Meester van de Amsterdamse dood van Maria

Online lezing over het paasverhaal in de kunst

Algemeen

Hoe werd het paasverhaal door de eeuwen heen in de kunst vereeuwigd? Op dinsdag 4 april om 19:30 uur organiseert KopGroep Bibliotheken, in samenwerking met kunsthistoricus Krysztof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend, een online kunstlezing over dit belangrijke christelijke feest.

Het paasverhaal
Het paasverhaal heeft een belangrijke rol in de christelijke religie. De centrale gedachte van het christendom is immers dat Jezus, als de zoon van God, zijn leven gaf voor de zonden van de mensen. Met zijn opstanding overwon hij de dood en daarmee vereffende hij het pad naar het paradijs. Geen wonder dus, dat de kruisiging en de opstanding van Jezus door de eeuwen heen veelvuldig in de kunst zijn afgebeeld. 

In deze lezing komende de vele afbeeldingen van het passieverhaal aan bod, met een nadruk op deze twee belangrijke momenten. Er bestaan namelijk heel wat variaties in de wijze waarop de gekruisigde Jezus wordt afgebeeld. Wie en wat beeldden kunstenaars bij deze gebeurtenissen zoal af? En welke legenden hebben zich hier rond ontwikkeld? 

Hoe het werkt
Deelnemers volgen de lezing thuis via het makkelijk te gebruiken programma Zoom. Ze zien alle afbeeldingen en horen de spreker praten. Bovendien bestaat de mogelijkheid om hem vragen te stellen. Kaarten voor deze lezing zijn voor 5 euro te koop via www.kopgroepbibliotheken.nl

Afbeelding
Schouw sloten begint op 16 oktober Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 21 september 2023 Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Negen verenigingen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 20 uur geleden 1
Afbeelding
Thijssehuis gaat definitief door Politiek 21 sep., 07:30 58
Afbeelding
Texelaars voltooien 'Hoek tot Helder' Algemeen 20 sep., 19:11 9
Afbeelding
Instrumentale oriëntatie voor kinderen bij Artex Algemeen 20 sep., 14:53
Afbeelding
Zorgen in regio over afsluiting Kooybrug Algemeen 20 sep., 14:00 2
Afbeelding
Kookcursus voor mannen Algemeen 20 sep., 09:00 30