Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Docu over ‘de Jurk’ in Cinema Texel

Algemeen

De documentaireserie over ‘de Jurk’ - De Jurk en het Scheepswrak - wordt zondag (19 maart) om 14:00 uur eenmalig vertoond bij Cinema Texel in Den Burg.

De driedelige serie wordt in april op NPO2 uitgezonden. De serie is geregisseerd door Texelaar Arnold van Bruggen en vertelt het verhaal van een unieke archeologische vondst die, sinds hij illegaal is opgedoken, wereldwijd voor veel opwinding zorgt.

In de documentaire vormen de jurk en andere schatten aanleiding voor een botsing tussen de duikers en de instanties. “Waar de duikers hun illegale schatten het liefst op het eiland houden, reageren wetenschappers geschokt op de manier waarop zij ermee zijn omgegaan. Bovendien wil provincie ook wel iets terug voor de miljoeneninvestering voor onderzoek.” Van Bruggen: “Het maken van deze documentaire was vanaf de eerste draaidag in 2016 een achtbaan. Alles begon met enorme verwondering over die schitterende jurk en de andere vondsten. Maar zoals het een schat betaamt, laat ook de jurk een spoor van conflict en ellende na. Voor sommige mensen is die zelfs een vloek geworden.”

De uitzendingen zijn op 3, 10 en 17 april om 22:20 uur op NPO2. Een vijfdelige podcastserie en een ‘online duikervaring’ zijn vanaf 3 april beschikbaar via npo.nl.

De documentaire bestaat uit drie delen van vijftig minuten, dus de vertoning in de bioscoop op zondag is een middagvullend programma.

Afbeelding
Galerie Posthuys is is klaar voor het voorjaar Wolken en hazen in de hoofdrol Cultuur 37 minuten geleden
Afbeelding
“Meer dan de helft van alle Texelaars is te zwaar" Sport 3 uur geleden 24
Afbeelding
De lezersfoto - Tussen de buien door Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Problemen laadpalen binnen maand opgelost Algemeen 20 uur geleden 10
Afbeelding
Hergebruik in puurste vorm Algemeen 23 uur geleden 5
Afbeelding
Leerlingen Jozefschool rennen hard voor KiKa Algemeen 25 mrt., 10:30 2
Afbeelding
Korendag met elf Texelse koren Algemeen 25 mrt., 08:30 4
Afbeelding
“Vrijwilligste vrijwilligers" koninklijk onderscheiden Algemeen 24 mrt., 17:45 88