Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Docu over ‘de Jurk’ in Cinema Texel

Algemeen

De documentaireserie over ‘de Jurk’ - De Jurk en het Scheepswrak - wordt zondag (19 maart) om 14:00 uur eenmalig vertoond bij Cinema Texel in Den Burg.

De driedelige serie wordt in april op NPO2 uitgezonden. De serie is geregisseerd door Texelaar Arnold van Bruggen en vertelt het verhaal van een unieke archeologische vondst die, sinds hij illegaal is opgedoken, wereldwijd voor veel opwinding zorgt.

In de documentaire vormen de jurk en andere schatten aanleiding voor een botsing tussen de duikers en de instanties. “Waar de duikers hun illegale schatten het liefst op het eiland houden, reageren wetenschappers geschokt op de manier waarop zij ermee zijn omgegaan. Bovendien wil provincie ook wel iets terug voor de miljoeneninvestering voor onderzoek.” Van Bruggen: “Het maken van deze documentaire was vanaf de eerste draaidag in 2016 een achtbaan. Alles begon met enorme verwondering over die schitterende jurk en de andere vondsten. Maar zoals het een schat betaamt, laat ook de jurk een spoor van conflict en ellende na. Voor sommige mensen is die zelfs een vloek geworden.”

De uitzendingen zijn op 3, 10 en 17 april om 22:20 uur op NPO2. Een vijfdelige podcastserie en een ‘online duikervaring’ zijn vanaf 3 april beschikbaar via npo.nl.

De documentaire bestaat uit drie delen van vijftig minuten, dus de vertoning in de bioscoop op zondag is een middagvullend programma.

Afbeelding
“Vrijwilligste vrijwilligers" koninklijk onderscheiden Algemeen 2 uur geleden 22
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Projectassistent/ medewerker Grondzaken Algemeen 5 uur geleden 1
Afbeelding
Binnenlands Bestuur werpt zich op Emmalaan Algemeen 6 uur geleden 1
Afbeelding
Cursus strandvondsten bij Ecomare Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Texel zoekt een Teamleider Inrichting & Beheer Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
'Zesde man' moet het verschil maken Algemeen 10 uur geleden 3
Afbeelding
Laatste herinnering Om (niet-) akkoord te geven RPV Texel Verenigingen 11 uur geleden
Afbeelding
Volop nieuwe films Cinema Texel Algemeen 12 uur geleden