Tampons.
Tampons. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Vrouwen in raad in actie tegen menstruatie-armoede

Algemeen

De vrouwen in de Texelse gemeenteraad hebben woensdagavond gezamenlijk het voorstel gedaan om menstruatie-armoede op Texel aan te pakken.

De vijf raadsleden pleiten voor de komst van een integraal plan om wat te doen aan menstruatie-armoede op het eiland. Ze hopen op die manier vrouwen op Texel die geen geld hebben om maandverband dan wel tampons te kopen tegemoet te komen.

Gedacht wordt onder meer aan meerdere ‘Menstruatie Uitgifte Punten’ (MUP’s) op het eiland waar vrouwen die het financieel moeilijk hebben terecht kunnen voor menstruatiemiddelen. “Bij voorkeur laagdrempelig, dichtbij (in elk dorp) en bij voorkeur onopvallend te bereiken.” De motie wordt woensdag 22 maart tijdens de raadsvergadering ingediend en besproken.

Raadsleden Mariët van der Werf, Anneke Visser-Veltkamp, Jacquelien Dros , Astrid van de Wetering en Veronne Koot streven ernaar om met behulp van de motie een einde te maken aan menstruatie-armoede op Texel.

“Ongesteld zijn is al vervelend genoeg”, stellen zij in de motie, “dat weten wij als geen ander, maar het kost ook nog eens veel geld: zo’n €6.000,- op een vrouwenleven. We kennen de enorme kosten van energie en de aanslag die de explosief gestegen prijzen in de supermarkt op onze portemonnee doen. En er is gelukkig ook al aandacht voor bijvoorbeeld energiearmoede, Maar nog niet iedereen beseft dat er vrouwen zijn – ook in Nederland - die geen geld hebben om menstruatie-producten te kopen.” 

Op de OSG in Den Burg bestaat al een initiatief om maandverband te verstrekken. Er ligt gratis maandverband voor medewerkers (op de medewerkers toiletten) en bij de leerlingenbalie is het voor leerlingen te verkrijgen, dat is ook gratis als ze het vergeten zijn. De school kijkt nog of er aansluiting gevonden kan worden bij een landelijk uitgiftepunt voor menstruatiemiddelen.

Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 23 uur geleden
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6
Storm op komst.
De Lezersfoto - Slecht weer op komst Algemeen 21 apr, 08:00
Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 20 apr, 12:30 7