Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Jongeren controleren leeftijdsgrens alcohol

Algemeen

Namens de gemeente gaan jongeren binnenkort op pad in Texelse uitgaansgelegenheden en bedrijven om de controleren op naleving van de leeftijdsgrenzen bij alcoholverkoop. Dit gebeurt samen met een toezichthouder van de Alcoholwet. Jongeren onder de 18 treden op als mystery guests en proberen alcohol te kopen. Het doel: alcoholverkopende bedrijven zoals horeca, slijterijen en supermarkten bewust maken van de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar en naleving waar nodig te verbeteren. 

“Deze controles vonden voor de coronaperiode ook geregeld plaats”, meldt de gemeente. “Het resultaat van deze mystery controles wordt direct na afloop besproken met een leidinggevende in het bedrijf. Bij een correcte naleving vraagt de verkoper om een legitimatiebewijs, leest de leeftijd correct af en weigert alcoholverkoop omdat de mystery guest te jong is. In dit geval krijgt het bedrijf een complimentenkaart. Wordt de leeftijdscontrole niet op de juiste wijze uitgevoerd, dan krijgt het bedrijf een rode kaart en wordt direct met een leidinggevende besproken hoe de naleving verbeterd moet worden. Bedrijven die herhaaldelijk de leeftijdscontrole niet correct uitvoeren, komen in aanmerking voor een controle waarbij uiteindelijk boetes kunnen worden opgelegd.”

“Uit eerdere mystery controles blijkt het vragen van het legitimatiebewijs niet het probleem maar het aflezen van de leeftijd. Hiervoor zijn eenvoudige hulpmiddelen in te zetten zoals een plakkertje op de kassa met de minimale geboortedatum”, tipt de gemeente. “Het advies luidt om iedereen die jonger wordt ingeschat dan 25 jaar te vragen naar zijn of haar legitimatiebewijs.”

Afbeelding
Michiel Uitdehaag burgemeester Venray Algemeen 4 uur geleden 20
Afbeelding
Voetbal 7 tegen 7 in Den Hoorn Sport 10 uur geleden 1
Afbeelding
Vacature parkmanager Beach Park Texel en Villa Park Vogelmient Algemeen 11 uur geleden 14
Afbeelding
Cursus portrettekenen bij Artex Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
“Tegen de stroom in..." thema Soep op Zondag Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Day for Change Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Expositie TEEVA in Hoornder Vermaning Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
Van waar ik bromde, naar waar ik woonde Column 6 feb, 16:30 1