Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Jongeren controleren leeftijdsgrens alcohol

Algemeen

Namens de gemeente gaan jongeren binnenkort op pad in Texelse uitgaansgelegenheden en bedrijven om de controleren op naleving van de leeftijdsgrenzen bij alcoholverkoop. Dit gebeurt samen met een toezichthouder van de Alcoholwet. Jongeren onder de 18 treden op als mystery guests en proberen alcohol te kopen. Het doel: alcoholverkopende bedrijven zoals horeca, slijterijen en supermarkten bewust maken van de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar en naleving waar nodig te verbeteren. 

“Deze controles vonden voor de coronaperiode ook geregeld plaats”, meldt de gemeente. “Het resultaat van deze mystery controles wordt direct na afloop besproken met een leidinggevende in het bedrijf. Bij een correcte naleving vraagt de verkoper om een legitimatiebewijs, leest de leeftijd correct af en weigert alcoholverkoop omdat de mystery guest te jong is. In dit geval krijgt het bedrijf een complimentenkaart. Wordt de leeftijdscontrole niet op de juiste wijze uitgevoerd, dan krijgt het bedrijf een rode kaart en wordt direct met een leidinggevende besproken hoe de naleving verbeterd moet worden. Bedrijven die herhaaldelijk de leeftijdscontrole niet correct uitvoeren, komen in aanmerking voor een controle waarbij uiteindelijk boetes kunnen worden opgelegd.”

“Uit eerdere mystery controles blijkt het vragen van het legitimatiebewijs niet het probleem maar het aflezen van de leeftijd. Hiervoor zijn eenvoudige hulpmiddelen in te zetten zoals een plakkertje op de kassa met de minimale geboortedatum”, tipt de gemeente. “Het advies luidt om iedereen die jonger wordt ingeschat dan 25 jaar te vragen naar zijn of haar legitimatiebewijs.”

Afbeelding
Herstart vergaderingen politiek Algemeen 6 minuten geleden
Afbeelding
Motie over herplantplicht bomen Algemeen 4 uur geleden 4
Afbeelding
Vlotten boot moeten extra worden getest Algemeen 6 uur geleden 4
Afbeelding
SOS Dolfijn vangt een op Texel gestrande bruinvis op Algemeen gisteren 4
Afbeelding
Eerste zeepaardje binnen bij Ecomare Algemeen 30 jan, 12:00 3
Afbeelding
Robin Nolan Trio bij Club Jazz on the Waves Cultuur 30 jan, 10:54
Afbeelding
Artex organiseert workshop dieren tekenen voor kinderen Algemeen 30 jan, 10:45
Afbeelding
Afspraken Vliehors nieuw leven ingeblazen Algemeen 30 jan, 08:50