Afbeelding
Foto: Eva

Dit artikel is geschreven door
OSG De Hogeberg

Leerlingen - 14 tot 15 jaar -schreven blogs voor Nederlands.

Met 300 kilometer per uur naar Parijs!

Algemeen Blogs

Ik hoor je denken, hoe dan? Met de Thalys. Deze snelle internationale trein bracht mij en mijn familie deze zomervakantie naar de prachtige hoofdstad van Frankrijk: Parijs. We vertrokken vanuit Amsterdam en binnen 3,5 uur stonden we in het centrum van Parijs. Vanaf 39 Euro koop je een ticket voor de Thalys.

Wow… was mijn eerste reactie toen we het metrostation verlieten en midden in Parijs stonden. De oude hoge gebouwen met prachtige gevels, Franse balkonnetjes in de levendige straten. Ik voelde de energie van de stad. Zoveel mensen van verschillende culturen. Ik was zo onder de indruk dat ik moeite had om mijn aandacht bij het verkeer te houden. Dit ben ik niet gewend thuis op mijn rustige eiland Texel.

Leven als een Française

We hadden een appartement midden in het oude centrum gehuurd. Met mijn baret op liep ik de trappen omhoog naar de 3e verdieping. Ik begroette de Franse buurmeisjes en voelde me een echte Française. Bijna in elke straat bevindt zich wel een boulangerie, dat is een Franse bakkerij. Maar in deze bakkerij heb je heel veel keus tussen allemaal lekkere dingen zoals verse croissantjes, macarons, stokbroodjes en heel veel verschillende soorten gebak! ‘s Ochtends aan het ontbijt in de boulangerie zagen wij hoe de stad tot leven kwam. Er waren veel verschillende vervoersmiddelen te zien. Er kwamen mensen voorbij op elektrische steps, fietsen, skateboards, scooters en ook waren er heel veel auto’s te zien. Onder de stad waren ook veel mensen in beweging met de metro. Voor 20 euro kan je een ov chipkaart kopen en daarmee kan je een hele week heel Parijs verkennen!                                                                        

De straat is één groot podium

In de avond gingen we in de buurt van ons appartement een ijsje eten. We hoorde muziek en ontdekte een heel groot plein waar allemaal mensen hun dansmoves lieten zien. Het plein heet Place Edmond Michelet. Ze dansten er op los en er omheen stonden veel mensen te kijken. Het was een ontmoetingsplek voor jong en oud, iedereen genoot van de gezellige sfeer.

Zo veel te doen

In Parijs is heel veel te doen en te zien! Wij hebben een tourbus genomen, daarvoor kan je online een kaartje kopen. Daarna moet je zoeken naar een halte waar de bus langs komt. Je neemt plaats en de bus rijdt langs alle mooie plekjes van Parijs zoals de Eiffeltoren, het Louvre, de Champs Elysees en Arc de Triomphe.

Een hele klim


Bijschrift - Credit

Als je in Parijs bent wil je natuurlijk ook de Eiffeltoren op gaan. Ik wilde graag naar de tweede verdieping. De kaartjes voor de lift waren uitverkocht dus er bleef niets anders over dan met de trap naar boven te gaan. Dit was een echte uitdaging. Het was bijna 30 ?en ik moest 1665 treden beklimmen. Mijn moeder stopte op de eerste verdieping omdat ze het te zwaar vond. Maar ik gaf met mijn jonge benen de moed niet op. Eenmaal aangekomen op de tweede verdieping werd mijn klim beloond met een prachtig uitzicht over de hele stad!

Mijn favoriete band live aan de Seine

Een droom die uitkomt. Mijn favoriete band Artic Monkeys speelde live in Parijs. Samen met mijn broer en een vriend van hem hadden we tickets voor het muziekfestival Rock en Seine.

Ik was nog nooit naar een muziekconcert geweest dus was erg benieuwd hoe het zou zijn. Het festival werd gehouden aan de Seine. Wat een boel mensen. Veel mensen hadden een t-shirts aan van hun favoriete band. Voordat de Arctic Monkeys optraden speelde de band Idles.

Het begon met rustige muziek en ik stond middenin het publiek voor het podium. Opeens stopte de muziek en vroeg de zanger of we een kring wilde maken in het publiek. Toen raakte ik verstrikt in een moshpit. Moshen is een vorm van wild dansen. Gelukkig kwam daarna de band waarvoor ik gekomen was. Iedereen inclusief mijzelf begon heel hard te gillen toen de zanger Alex Turner het podium op kwam. Het concert was onvergetelijk, heel mijn telefoon staat vol met foto’s en filmpjes.

Goeie tips als je een bezoek gaat brengen aan Parijs:

1.         Als je een ov-chipkaart voor een week gaat kopen vergeet er dan niet een pasfoto op te plakken! Anders krijg je 30 euro boete per persoon (zoals wij).

2.         Pas op voor dieven en zakkenrollers, het wemelt er van in Parijs. Zorg dat je je spullen goed opbergt. Wij zagen hoe een dief een handtas van een toerist wilde stelen.

3.         Boek je verblijf in een appartement in het centrum van de stad. Dan voelt het echt alsof je in de stad woont!

4.         Als je naar een concert gaat en je houdt niet van moshpits, dan moet je niet in het midden van het publiek gaan staan.

5.         Je moet ook zeker niet de laatste metro missen! Dat overkwam ons na het concert. Gelukkig reed er een nachtbus.

Eva (HV3a)

Afbeelding
Brandweer blust vuurtje Thijsseschool Algemeen 11 uur geleden 6
Afbeelding
“Samen steen op steen stapelen” Financieel 14 uur geleden 2
Afbeelding
Zeldzame koereiger gezien op Texel Algemeen 16 uur geleden 15
Afbeelding
Feesttent voor jeugd met Ouwe Sunderklaas Algemeen 19 uur geleden 3
Afbeelding
Leerlingen OSG maken ‘rijdende barbecue’ Algemeen 6 dec, 16:15 6
Afbeelding
Tickets via VVV Texel: gemakkelijker en succesvoller dan ooit Algemeen 6 dec, 13:45
Afbeelding
Aangespoelde Pieten in paniek bij de Lubertischool Algemeen 6 dec, 11:30 5
Afbeelding
Inzameling van waardepunten Douwe Egberts voor voedselbank Algemeen 6 dec, 10:15