De Emmalaan in Den Burg.
De Emmalaan in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
OSG De Hogeberg

Leerlingen - 14 tot 15 jaar -schreven blogs voor Nederlands.

Kritiekpunten op het eiland Texel

Algemeen Blogs

Onze blog gaat over de kritiekpunten van Texel waar wij ons aan storen. Ik wens u veel leesplezier!

De Emmalaan - 25/10/2021

Ik fietste naar school en toen zag ik het. De gemeente Texel had de Emmalaan helemaal veranderd. Of beter gezegd, verpest. De weg had geen fietspaden meer, maar nu reden de fietsers samen met de auto’s. Alle auto’s moesten achter de fietsers blijven en vele deden dat ook, maar dan vlak achter je. Ik dacht: ‘Er gaat natuurlijk nooit een kind uit het niets stoppen met een auto vlak achter zich, zij doen namelijk alles hoe het hoort…’ De gemeente had het ook nog eens geplaatst net een jaar voordat de nieuwe basisschool werd geopend. Die ook nog eens alle basisscholen van Den Burg bevat. Gelukkig zullen er dus geen kleine kinderen over de weg gaan… Elke dag staat hier een rij auto’s die langs de kinderen willen. Veel kinderen hebben dus besloten om niet over de weg te fietsen waardoor de weg dus niet gebruikt wordt waarvoor hij was gebouwd.

De windenergie - 21/03/2022


De verkiezingsuitslag werd bekend en Groenlinks had het gehaald om in de coalitie te komen. Ze hadden veel stemmen gekregen, omdat zij hadden beloofd een windmolen op Texel te plaatsen die bijna heel Texel van energie zou voorzien. Maar toen ze uiteindelijk hadden gewonnen, hadden ze besloten om het uit te stellen. Sommige mensen wilden daarom windwokkels plaatsen bij hun huis, maar dat was ook niet toegestaan. Een windwokkel is een soort van windmolen, maar dan verticaal met 2 spiralen die om elkaar draaien door de wind. Op deze manier wekt het energie op. De gemeente is van plan om over vier jaar weer naar de windenergie kwestie te kijken.

De reden van al deze uitstellingen waren, omdat sommige mensen het een lelijk beeld vonden. Volgens hen is het zicht van een windmolen op Texel erger dan volledig op fossiele brandstof leunen. Gelukkig is Texel weer lekker duurzaam.

De werkzaamheden aan de wegen - 30/09/2022

Vandaag was de Postweg opengelegd voor werkzaamheden. Medio december zouden de werkzaamheden klaar zijn, maar daar geloofde niemand in. De werkzaamheden op Texel staan er namelijk wel om bekend nogal wat uit te lopen. Vorig jaar gebeurde dit ook al bij de Postweg.

De oplevering was niet een paar dagen, maar een paar weken te laat. Nu zit u vast bij uzelf te denken: ‘Ach voor een keer is dat toch niet zo erg.’ Dat dacht u verkeerd, aangezien dit wel vaker is gebeurd. Ook bijvoorbeeld de Bernardlaan werd te laat opgesteld.

18/10/2022

Mijn moeder ging mij vandaag samen met mijn nichtjes naar De Krim brengen. Ze startte vanuit Den Burg niet via de Postweg (omdat die was afgesloten), maar via de Hoofdweg en de Hollandseweg. Terug via de Cocksdorp, want de Hollandseweg was éénrichting verkeer voor de werkzaamheden. In de Cocksdorp was ook een gat in de weg gemaakt, maar daar kon je als het verkeer het toe liet omheen naar de Schorrenweg toe. De weg was via deze zijde afgesloten door wegwerkzaamheden. De omleiding leidde naar de Zwinweg, maar daar was besloten om de kruising open te leggen dus l iep deze omleiding dood. Uiteindelijk via de Genteweg terug op de Schorrenweg en uiteindelijk weer thuis. Lekker op elkaar afgestemd allemaal.

De aula


Mark Amende en Teun de Graaf

24/10/2022

Ook onze school werd verbouwd. Ik liep de aula in na een heerlijke vakantie helemaal fris en fruitig, met mijn grootste glimlach de trap op en de glimlach veranderde in een wanhopige frons. De hele aula was veranderd. Ik liep met open mond rond en hoe langer ik keek hoe erger het werd. Er stonden banken die leken op tafels. Het was de bedoeling om dat ‘gezellig’ met de rug tegen elkaar te zitten. Ook zijn de tafels veranderd in wipwappen. Zodra er ook al een klein beetje druk op een kant komt zakt hij helemaal naar beneden. Er zijn nu ook een soort van huisjes waar je kan zitten. In tegenstelling tot de rest van de aula kan je daar wel tegenover elkaar zitten. En ik hoor je denken: ‘Is dat dan niet de beste plek om te gaan zitten?’ Het antwoord is: Nee. De bankjes zitten veel te dicht op elkaar, dus als je geen zin hebt om met iedereen voetje te vrijen zou ik er niet gaan zitten. En als je daar nou geen probleem mee hebt kun je er niet eens je eten kwijt, omdat er geen tafel in het huisje zit. Ook dachten ze dat de grote trap nog niet groot genoeg was dus besloten ze nog twee blauwe trappen bovenaan de trap te maken. Dan blijft het lekker praktisch. Er is trouwens nog een lokaal waar de stroom niet werkt. Gelukkig is het geld daar niet naartoe gegaan…

28/10/2022

Herinner je nog die wipwap-tafels. Ja? Nou er is er namelijk nu al één kapot. Wie had het kunnen zien aankomen. De laatste dagen horen we ook steeds meer docenten over de aula. Zo hebben we docenten horen praten over de ‘kunst’ en hoe de aula er verder uitziet. Ook had de OSG foto’s op social media gezet. Ze kregen hier massaal reacties van de leerlingen en geen één was positief.

Dit was onze blog over de kritiek punten op Texel. We hopen dat u genoten heeft en ons begrepen heeft. Ons advies is als u enige invloed heeft op de bovenstaande onderwerpen dat u ernaar luistert en actie onderneemt.

Geschreven door: Mark Amende en Teun de Graaf (HV3a)

Afbeelding
Ludiek protest kampeerboeren tegen beperkingen Algemeen 4 uur geleden 3
Afbeelding
Voetbal 7 tegen 7 op half veld voor 35 jaar en ouder goed ontvangen! Sport 4 uur geleden 3
Afbeelding
In gesprek met... Anneke Visser-Veltkamp Algemeen 7 uur geleden 12
Afbeelding
Partijen willen andere plek ‘In Veilige Handen’ Algemeen 10 uur geleden 12
Afbeelding
Eerste exemplaar verhalenbundel voor burgemeester Cultuur 29 nov, 11:42
Afbeelding
Boekjes en Brabbels in de bibliotheek Algemeen 29 nov, 10:15
Afbeelding
Afgesloten deel Lancasterdijk tijdelijk open Algemeen 29 nov, 08:00 6
Afbeelding
Actie kampeerboeren bij gemeentehuis Algemeen 28 nov, 17:00 8