Voorbeeld van een regenboogzebrapad met de witte strepen die formeel bij een zebrapad horen.
Voorbeeld van een regenboogzebrapad met de witte strepen die formeel bij een zebrapad horen. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Ideeën voor regenboogzebrapad

Algemeen

Den Burg krijgt mogelijk een regenboogzebrapad bij de nieuwe herinrichting van de Emmalaan.

D66 heeft - met steun van GroenLinks en de PvdA - voorgesteld om bij de herinrichting op de kruising van de Emmalaan en de Haffelderweg een regenboogzebrapad aan te leggen.

Bedoeling is daarmee het signaal af te geven dat iedereen op Texel welkom is en het moet een steun in de rug zijn voor de LHBTI+ gemeenschap op het eiland. 

Wethouder Cees Hooijschuur (verkeer) gaf dinsdagavond tijdens de commissievergadering - waar het onderwerp besproken werd - aan dat het college een regenboogzebrapad een sympathiek idee vindt. Het college wil echter eerst nog wel bekijken of het technisch/juridisch/veilig uitvoerbaar is. . 

Formeel moet er sprake blijven van een zebrapad met witte strepen op de weg die minimaal vier meter breed zijn. Tussen de witte strepen moet een afstand van 40 tot 60 centimeter zitten. Als dat aanwezig is, is er sprake van een oversteekplaats en moeten andere weggebruikers stoppen voor een zebrapad als daar iemand loopt.

Als een dergelijk zebrapad wordt aangevuld met kleuren van de regenboog blijft het formeel een oversteekplaats. Als alleen de kleuren van de regenboog op de weg worden aangebracht (dus zonder de witte strepen) is er niet meer sprake van een zebrapad waar auto’s voor moeten stoppen.

Hart voor Texel zei open te staan voor het idee, maar wilde wel weten of er signalen zijn dat de Texelse gemeenschap een regenboogzebrapad wil. Volgens D66 is dat het geval en hebben leerlingen van de OSG aangeven dat ze gebaat zijn bij een regenboogzebrapad nabij school. De raad neemt op 26 oktober een besluit over het voorstel.

Volgens de initiatiefnemers is de kruising Haffelderweg/Emmalaan één van de beste plek voor een regenboogzebrapad.  ”Voetgangers uit het centrum van Den Burg die richting het gemeentehuis, Texel ‘94, de OSG of de Skool gaan, komen allemaal over dit zebrapad.” 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 2 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3