Jan Andries van Franeker kreeg de Koninklijke onderscheiding van burgemeester Michiel Uitdehaag.
Jan Andries van Franeker kreeg de Koninklijke onderscheiding van burgemeester Michiel Uitdehaag. Foto: Ingmar de Boer fotografie

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Koninklijke onderscheiding Jan Andries van Franeker

Algemeen

Marien bioloog Jan Andries van Franeker uit Oudeschild is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Van Franeker kreeg de hoge Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten in de nationale en internationale wetenschap sinds 1986. Burgemeester Michiel Uitdehaag speldde hem de versierselen vrijdag op in De Kampanje in Den Helder bij een symposium ter gelegenheid van het afscheid van Van Franeker. 

De sinds 1815 bestaande Orde van de Nederlandse Leeuw is er voor mensen die ‘exceptionele prestaties’ hebben geleverd, onder meer in de wetenschap. Van Franeker leverde een zeer belangrijke bijdrage aan de maatschappelijke en politieke bewustwording van de plastic vervuiling in zeeën en oceanen en het effect hiervan op het zeeleven. Hij deed dat - nationaal en internationaal - op uitzonderlijke wijze en stak ook in zijn eigen tijd veel energie in de bewustmaking van anderen van de hoeveelheden plastic in zee. 

Van Franeker geldt als de bedenker van het ‘Surface and Under ice Trawl’, een visnet dat wereldwijd wordt gebruikt. Burgemeester Uitdehaag: “Hij heeft dankzij zijn volharding een samenwerking op Europees niveau opgezet waarbij alle landen dezelfde methode gebruiken om de gegevens over plasticvervuiling in Noordse stormvogels op een vergelijkbare manier te onderzoeken. Hij is de uitvinder van deze belangrijke internationale index. Uniek in de mariene onderzoekswereld.”

Hij publiceerde meer dan 100 wetenschappelijke publicaties en rapporten en gaf ontelbare lezingen en interviews om de hoeveelheid plastics in zee nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen. “Hij heeft zijn boodschap altijd gebracht met een sterke onderbouwing door wetenschappelijk feiten.”

Afbeelding
Brandweer blust vuurtje Thijsseschool Algemeen 11 uur geleden 6
Afbeelding
“Samen steen op steen stapelen” Financieel 14 uur geleden 2
Afbeelding
Zeldzame koereiger gezien op Texel Algemeen 16 uur geleden 15
Afbeelding
Feesttent voor jeugd met Ouwe Sunderklaas Algemeen 19 uur geleden 3
Afbeelding
Leerlingen OSG maken ‘rijdende barbecue’ Algemeen 6 dec, 16:15 6
Afbeelding
Tickets via VVV Texel: gemakkelijker en succesvoller dan ooit Algemeen 6 dec, 13:45
Afbeelding
Aangespoelde Pieten in paniek bij de Lubertischool Algemeen 6 dec, 11:30 5
Afbeelding
Inzameling van waardepunten Douwe Egberts voor voedselbank Algemeen 6 dec, 10:15