De Texelstroom
De Texelstroom Foto: TESO

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

TESO hoopt Texelstroom 10 oktober weer in te kunnen zetten

Algemeen

TESO streeft ernaar veerboot Texelstroom op maandag 10 oktober weer in te kunnen zetten.

Dat maakte president-commissaris Franck van en Broeck vrijdagavond bekend tijdens de aandeelhoudersvergadering van TESO in de TXL Sporthal.

Hij ging onder meer in op de technische mankementen aan vlaggenschip Texelstroom, dat sinds 17 september aan de onderhoudskade ligt. Van den Broeck prees de technische dienst van TESO en de samenwerking met de vaste leveranciers. “Zij hebben na lang zoeken de oorzaak van het zeer ingewikkelde technische euvel gevonden. En, minstens zo belangrijk, ook een oplossing om herhaling te voorkomen.” Herstel gaat langer duren dan gewenst, met wachttijden als gevolg, zoals vrijdag op Texel en in Den Helder.

CNG gas

Ook wordt druk gewerkt aan een oplossing voor het niet kunnen varen op CNG gas als brandstof. Volgens Van den Broeck is de oplossing voor het gasprobleem gevonden. “We verwachten in mei volgend jaar weer op gas te kunnen varen.”

Dat heeft wel gevolgen voor de kosten. De prijs van gasolie, waarop de boot nu vaart, is veel minder snel gestegen dan dat van CNG. De prijs van dit gas is in korte tijd 900 procent verhoogd, die van gasolie verdubbeld.

Bootkaartje duurder

De sterk gestegen kosten, onder meer van brandstoffen, maken het voor TESO noodzakelijk om, voor het eerst in tientallen jaren, de tarieven in 2023 te verhogen. Voor automobilisten wordt een kaartje 4,75 procent duurder. Het normale tarief gaat naar €39,-, tijdens daluren €26,- uur. Voor Texelaars de halve prijs daarvan. Voor voetgangers en fietsers blijft de prijs hetzelfde. De verhoging is nodig om voldoende geld in kas te hebben voor aanschaf van de vervanger van de Dokter Wagemaker.

Weer contant afrekenen

Bij het buffet van TESO kan sinds maandag weer met contant geld worden afgerekend. Alleen als het niet anders kan, dus als je niet kan pinnen. Graag met gepast geld en, als dat niet kan, de rest maar als fooi. Anders ontvangt men wisselgeld terug.

Uitzonderlijk was dat de TESO-directeur op de aandeelhoudersvergadering ontbrak. Wegens ziekte kon Cees de Waal niet aanwezig zijn. Thuis had hij wel het directieverslag, de bedrijfsontwikkelingen en andere zaken voorbereid, zodat Van den Broeck bij het presentatie daarvan de honneurs kon waarnemen.

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 10 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 13 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 13 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30