Het artikel in het Algemeen Dagblad.
Het artikel in het Algemeen Dagblad. Foto: AD

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

AD: “Texel is het nieuwe Salou”

Algemeen

Het Algemeen Dagblad besteedt vandaag (maandag) aandacht aan het gegeven dat de Waddeneilanden sinds de uitbraak van de corona-crisis in 2020 een nieuw soort toerist hebben zien verschijnen.

Dat zijn – even kort de bocht – veelal toeristen die vóór corona gewend waren naar all inclusive gebieden in het buitenland te gaan en sinds 2020 zijn uitgeweken naar de Waddeneilanden.

Niets mis mee, maar een deel van hen wil nog wel eens veeleisender en luidruchtiger zijn dat de gebruikelijke toeristen die al jaren voor de rust en ruimte op de eilanden komen en dat wringt nog wel eens in de praktijk.

De nieuwe type toerist wordt door Michel Gregoire en Gina de Groot in het AD in het algemeen beschreven als een vakantieganger die luidruchtig kan zijn, snel een grote mond kan opzetten en die moeiteloos met ijsjes en al winkels binnenloopt om vervolgens met de handen overal aan te zitten.

Beschreven wordt ook dat veel mensen hun boosheid en onvrede over een hoop dingen in Nederland kennelijk meenemen op vakantie en dat vervolgens op het eiland laten botvieren.

Het thema komt niet uit de lucht vallen; de Waddenacademie beschreef recent aan de hand van interviews met bestuurders van de eilanden ook al hoe er sinds 2020 een nieuwe type luidruchtige toerist op de Waddeneilanden is opgedoken.

Het AD zoomt in het paginagrote artikel ook in op Den Hoorn waar al een paar jaar de trend gaande is dat mensen van de overkant er woningen kopen om als tweede onderkomen op Texel te gebruiken.

Joop Groeskamp van de Hoornder dorpscommissie laat in het AD weten dat nieuwe buren op prijs worden gesteld, maar dat het vanuit het dorp ook zeer op prijs wordt gesteld als nieuwe bewoners vervolgens meedoen met het dorp en zich niet afzijdig houden. 

Een deel van de nieuwe bewoners doet ook mee, maar een deel niet en dat heeft weer zijn effect op de leefbaarheid in het dorp. Minpunt van de trend dat overkanters er huizen kopen, is dat er minder woningen beschikbaar komen voor oorspronkelijke bewoners van Den Hoorn die graag in het dorp willen blijven om zich daar te vestigen.

Een paar jonge vakantiegangers die door het AD zijn geïnterviewd omschrijven Texel als het nieuwe Salou voor hen. Overdag een beetje met de solex over het eiland toeren en ’s avonds een kroeg opzoeken om dronken te kunnen worden. “Ons zien ze voorlopig niet meer in het buitenland.”

Het artikel in het Algemeen Dagblad van maandag.

Afbeelding
Woontij zoekt een huurheld met een hart van goud! Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Haarherstel en meer bij Boutique Salon Texel Gezondheid 3 uur geleden 2
Afbeelding
Texel nog gevrijwaard van blauwtong Algemeen 5 uur geleden 6
Afbeelding
Expendables en Sinterklaasfilms Algemeen 9 uur geleden 2
Afbeelding
“Zien waar je afgeweken bent van je eigen basis" Gezondheid 11 uur geleden
Afbeelding
Podcast Texel deze Week 28 september 2023 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Aron Zeeman genomineerd als mediatalent van het jaar Algemeen 28 sep., 13:30 54
Afbeelding
Annelies helpt met genezen van onzichtbare blauwe plekken Gezondheid 28 sep., 08:30 2