Bij het NIOZ was alles in gereedheid om de drone uit Den Helder te ontvangen.
Bij het NIOZ was alles in gereedheid om de drone uit Den Helder te ontvangen. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Dronevlucht met vracht naar Texel afgelast

Algemeen

Een dronevlucht met vracht van Den Helder naar Texel is woensdag aan het einde van de ochtend op het laatste moment afgelast.

Het ging om een vlucht die maritiem technologie centrum METIP en DroneQ Robotics in Den Helder hadden voorbereid. Vliegkamp De Kooy - die het laatste woord had in het geheel - gelastte de vlucht om 12:00 uur af vanwege de te laag hangende bewolking.

Ander luchtverkeer zou daardoor een te slecht zicht op de drone hebben als die met de vlucht van Den Helder naar Texel bezig zou zijn. Voor de initiatiefnemers was het afgelasten jammer, omdat de omstandigheden voor hen prima waren. De windkracht was 4 tot 5, maar dat was volgens John Troch van DroneQ Robotics geen probleem om te vliegen.

Bedoeling was dat vanuit Den Helder met de drone een bodemmonster naar het NIOZ gevlogen zou worden. Daarna zou vanaf ‘t Horntje met de drone een zender om vogels te volgen naar Den Helder worden vervoerd.

De medewerkers van METIP en DroneQ Robotics - gecertificeerd voor dronevluchten - hadden de vlucht goed voorbereid; om de 1,5 kilometer was een waarnemer gestationeerd om de drone vanaf de grond visueel te kunnen volgen. Op het Marsdiep lagen een paar boten voor de waarnemers.

De vlucht was om de Razende Bol heen gepland en ook zo gepland dat de drone uit de buurt van de boot en de bebouwing van het NIOZ zou blijven. Bedoeling was te vliegen op een hoogte van circa 100 meter. Wanneer er een nieuwe vlucht gaat plaatsvinden, is nog niet bekend.

De geplande testvlucht over het Marsdiep was onderdeel van een groter geheel om in de nabije toekomst met drones materialen naar de booreilanden voor de kust te gaan vervoeren.

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 30 minuten geleden
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 1 uur geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 18 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15