
Houten beeld opgevist bij Texel
AlgemeenEen houten beeld dat de WR 22 maandag voor de Rede van Texel heeft opgevist, houdt de gemoederen bezig.
Het circa 30 bij 40 centimeter grote beeld kwam maandagochtend tijdens het vissen boven water in de netten.
Visserman Victor Ayal van de WR 22 liet bij mediapartner NH Nieuws weten dat hij het stuk hout al bijna overboord had gegooid, totdat hij opeens zag dat een gezicht hem aankeek. “We krijgen duizenden stukken hout aan boord. Er zat maar twee seconden tussen of ik had het overboord gegooid.”
Volgens archeoloog Michiel Bartels van Museum Kaap Skil in Oudeschild is het vermoedelijk een houten beeld uit de 16e of 17e eeuw. “Het is een krijger met een Frygische muts. Die muts stond in de Romeinse tijd symbool voor vrijheid uit slavernij. Die symboliek is ook gebruikt in de periode van de 80-jarige oorlog.”
Het beeld heeft vermoedelijk aan de zijkant van een schip gezeten als eindstuk van een hekwerk. Bartels laat bij NH Nieuws weten graag te willen onderzoeken hoe oud het beeld is en welke kleuren het heeft gehad. “Mogelijk zitten er in de plooien pigmentresten, want dit soort beelden waren altijd compleet beschilderd.”
Het beeld bevindt zich vooralsnog aan boord van de WR 22 waar het in een bak met water wordt bewaard. Waar het op het land terecht gaat komen, is nog niet bekend. Vissers mogen in principe hun vondsten houden, maar Bartels hoopt dat het beeld een plek krijgt in Museum Kaap Skil.
“De vissers hebben voldaan aan hun meldingsplicht en we zitten er bovenop voor het behoud van het beeld. Wij zijn een wrakkenmuseum en het is voor de kust van Texel gevonden. Wij kunnen het op de juiste manier conserveren en we geven het graag een plek tussen de andere stukken.”