Den Burg.
Den Burg. Foto: Ton Zegers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Groen licht Centrumfonds Den Burg

Politiek

De gemeenteraad heeft gisteravond het licht op groen gezet voor het nieuwe Ondernemersfonds in Den Burg.

Met uitzondering van Texels Belang en Eiland Belang stemden alle partijen voor de komst van het fonds en de reclamebelasting op basis waarvan de gemeente het geld voor het fonds gaat innen. De voorgestelde tarieven bleven ongewijzigd.

Dat betekent dat ondernemers binnen de ring van Den Burg (Bernhardlaan, Emmalaan en Beatrixlaan) vanaf volgend jaar een tarief van minimaal €300,- en maximaal €1500,- per jaar betalen. Per €1000,- WOZ-waarde van het pand dat wordt gebruikt wordt, wordt €1,50 gerekend.

Ondernemers buiten de ring betalen minimaal €50,- en maximaal €250,- per jaar. Hier wordt €0,25 per €1000,- WOZ-waarde gerekend. De afgelopen dagen kwam het begrip 'tussenring' nog op om ondernemers net buiten het centrum tegemoet te komen, maar daar werd in de raadsvergadering niet meer over gesproken.

De reclamebelastingheffing geldt voor commerciële ondernemingen in zogeheten 'niet-woningen' (veelal bedrijfspanden) die reclame uiten. Beroepen-aan-huis in 'woningen' en bedrijven die maatschappelijk actief zijn, vallen niet onder de reclamebelastingverordening. Dat betekent dat zo'n 240 ondernemers in Den Burg de heffing opgelegd krijgen.

De gemeente gaat er vooralsnog vanuit dat het fonds €130.000,- per jaar gaat opleveren waarvan naar verwachting €100.000,- in het ondernemersfonds wordt gestort. De gemeente doet de inning en trekt de kosten daarvan af van de opbrengst.

De vaste bron van inkomsten moet Winkelhart van Texel (samenwerkingsverband winkeliers, cafés en restaurants in Den Burg) de kans geven om aan centrummanagement te doen en het centrum aantrekkelijk te laten zijn voor gasten.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 8 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 13 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1