Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Onduidelijkheid blijft bij eigenaars El Toro

Algemeen

Onbegrip bij de eigenaars van El Toro, het restaurant in De Koog dat enige weken geleden ontruimd werd. Het pand werd ontruimd vanwege overbewoning en een gebrek aan brandveiligheid. De verbazing lijkt terecht. In documenten die door de gemeente ondertekend zijn in december 2016 is alles nog in orde.

"Wij hebben van de gemeente – of de politie – geen verdere uitleg over de ontruiming gekregen. Wij weten niet wat we moeten aanpassen, zodat de bewoners terug kunnen keren. Het restaurant krijgt een slechte naam, terwijl wij naar eer en geweten gehandeld hebben", laat de eigenaar weten. Een proces verbaal van de politie kregen de eigenaars nog niet, ook een gesprek bij de gemeente zit er tot op heden niet in. "Als we weten wat er mis is, zouden we daar iets aan kunnen doen. Nu kunnen we niets." De eigenaren van El Toro huren het restaurant en de ruimte daarboven. Dit is bij de gemeente bekend. Toch ziet de gemeente het pand als één adres. Het pand was van oorsprong met elkaar verbonden met een deur, maar deze toegang is vorig jaar al afgesloten op last van de gemeente.

"Vorig jaar had de gemeente een aantal verbeterpunten, die hebben we meteen aangepakt. Daarna kregen we alleen maar groene vinkjes op de checklist. Het zou kunnen dat het andere gedeelte niet in orde is, maar dat is – heel plat gezegd – niet ons probleem. Wij huren dit gedeelte en hebben vergunning om daarboven woningen te verhuren. Het is niet alleen vervelend voor onze huurders die nu ergens anders moeten slapen, wij lopen ook gewoon inkomsten mis. We worden van het kastje naar de muur gestuurd en kunnen niets. Ook de Chinese pandeigenaar krijgt geen antwoorden."

Inval

De politie viel het woongedeelte naast El Toro binnen op verdenking van een wietplantage. Deze werd niet aangetroffen. Wel werd er rapport opgemaakt over de brandonveilige situatie in het pand. "Vervolgens vallen ze hier met een politiemacht binnen. Horecapersoneel dat nog sliep, moest binnen tien minuten buiten staan. Er was niets aan de hand, maar er werd gedaan of men hier met gevaarlijke criminelen te maken had." Boven El Toro zijn vijf mensen woonachtig. In een document van december 2016 schrijft de gemeente het volgende: "Het bovengelegen personeelsverblijf wordt inderdaad als personeelsverblijf gebruikt, deze staat hier niet ingeschreven. Dit is niet helemaal zoals het moet, maar hier gaan we nu niet op handhaven."

"Wij willen weten wat we nou moeten doen, wanneer de bewoners terug kunnen in hun huis en of de gemeente wel zonder duidelijke reden mag binnenvallen", besluit de eigenaar van El Toro. Deze vragen zijn allemaal voorgelegd aan de gemeente. De voorlichting laat weten niet verder op de zaak in te willen gaan.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 10 uur geleden 9
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30