Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Activiteiten in Museum Waelstee

Cultuur

In Museum Waelstee bruist het deze zomer van de activiteiten.

Wekelijks zijn er verschillende demonstraties en er zijn, naast de vaste tentoontstelling, meerdere exposities te bezichtigen. Zo is op woensdag 20 juli en woensdag 17 augustus houtkunstenaar Martien van Vliet op Texel en laat hij in het museum zien hoe houtdraaien werkt. 

Vanaf 20 juli geven Jenny van Lubek en Rineke van Rijn elke woensdagmiddag demonstraties en uitleg over het oude handwerkambacht kantklossen. Elke dinsdag- en woensdagmiddag zijn de smeden aan het werk. Op andere dagen draait er een film die levensecht in beeld brengt hoe de smederij werkt. Zoals elk jaar laten dames in Texelse klederdracht iedere dinsdag diverse handwerktechnieken zien.

Daarnaast zijn, naast de vaste collectie, de volgende exposities te bewonderen. In het voorhuis is de tentoonstelling van schilderijen van Texelse boerderijen te zien. 

De expositie “Van vlas tot linnen” toont de vlasteelt op Texel in het verleden. Tevens wordt hier aandacht besteed aan de meekrapteelt, een landbouwproduct vooral geteeld voor de rode kleurstof om textiel en leer te kleuren. Een opengewerkt schaalmodel van de meekrapfabriek staat opgesteld.

In de grote zaal zijn diverse koetsen en verschillende soorten wagens te bewonderen. Tevens zijn diverse vitrines met wagenminiaturen en modellen van de boerderijen St Marcus en Noorderbuurt opgesteld.          

De expositieruimte over dijkenbouw en de Watersnoodramp, met onder meer een indrukwekkende video over de ramp en foto- en krantenmateriaal, is opnieuw ingedeeld. In de kleine stolp achter de intieme binnentuin komt het leven op Texel van 100 jaar geleden heel dichtbij. De demonstraties en verdere informatie staan vermeld op de website.

Adres: Hogereind 6, 1793 AG De Waal. Informatie: www.cultuurmuseumtexel.nl 

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 43 seconden geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 2 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 18 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen gisteren
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7