De Waddenzee.
De Waddenzee. Foto: Janet Brouwer

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Raad tegen nieuwe vergunningen gasboringen

Algemeen

Een meerderheid van de politieke partijen op Texel spreekt zich uit tegen alle nieuwe vergunningen voor gasboringen en gaswinningen in de Noordzee en de Waddenzee.

Dat staat in een motie van PvdA, GroenLinks, Hart voor Texel, CDA en D66 die vanavond tijdens de raadsvergadering wordt ingediend. De vijf partijen hebben daar samen een meerderheid van tien van de vijftien zetels.

Volgens de vijf partijen moet bij vergunningaanvragen het voorzorgsprincipe worden toegepast. “Zolang er onzekerheid bestaat over mogelijke schade en effecten op de Waddeneilanden en hun directe omgeving, mogen er geen nieuwe vergunningen worden afgegeven in Noordzee en Waddenzee.”

Directe aanleiding voor de motie zijn plannen van het rijk om ruim 19 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog en Borkum een productieplatform te realiseren waar eind 2024 gas gewonnen zou moeten worden.

De Duitse deelstaat Nedersaksen was daar een jaar geleden nog tegen, maar werkt inmiddels - sinds het begin van de oorlog in Oekraïne - aan een versnelde procedure voor de vergunningen. De vergunningen voor het Nederlandse deel van de boringen liggen volgens het Rijk sinds begin juni online ter inzage.

De nieuwe voorgenomen gasboring op de Noordzee leidde vorige maand al tot een open brief van meer dan vierhonderd hoogleraren en wetenschappers, van wie velen van het NIOZ, die zich openlijk uitspraken tegen nieuwe gasboringen op zee. 

Provinciale Staten van Noord-Holland, Friesland en Groningen spraken zich vorig jaar uit tegen het verstrekken van vergunningen voor economische activiteiten die de Waddenzee aantasten.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 8 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 14 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1