Dit artikel is geschreven door
Schaakclub En Passant

Op 12 november 2010 bestond En Passant 75 jaar. Het verenigingsjaar loopt van 1 mei tot en met 30 april.

En Passant boekt nuttige zege op KTV uit Hoorn

Sport

De schakers van En Passant boekten zaterdag in De Buureton een uiterst nuttige 5-3 zege in de provinciale competitie op schaakclub KTV uit Hoorn. Met deze overwinning klimt En Passant naar de subtop van de eerste klasse en voorlopig behoort het verblijf in de degradatiezone tot het verleden.

Aanvankelijk ging de strijd gelijk op: op alle borden stonden na een uur min of meer evenwichtige posities die het onmogelijk maakten een voorspelling over een eventuele matchwinnaar te doen. Dat veranderde toen Co van Heerwaarden zijn goede stelling tegen Nurko Agovic om zeep hielp door een tactische wending te overzien die hem de kwaliteit en een pion en even later de partij kostte. Thomas Richter werkte de achterstand weg door de sterke Cees van der Zee – oud-kampioen van Den Helder – in een Siciliaanse partij naar een nederlaag te spelen. Niet lang daarna leek Gerard Postma water uit de rotsen te slaan door in een volkomen gelijke stelling Sido Quarre in onoverkomelijke moeilijkheden te brengen.

Mede dankzij zijn formidabele resultaten in de bondswedstrijden nam voormalig Texels kampioen Joop Rommets weer eens plaats aan het eerste bord. Tegenstander Adri Haakman werd door de scherp spelende Rommets in het nauw gedreven. Haakman spartelde nog flink tegen, maar werd tenslotte geconfronteerd met een ondekbaar mat. De crisis in het spel van de huidige Texelse kampioen Jaap Dros duurt voort: in een ingewikkelde positie zette Dros pardoes een paard en prise. Tegenstander Henk Keesman sloeg het stuk eraf waarna Dros onmiddellijk opgaf.

Ondertussen hadden Kees de Best zijn koningsaanval tegen Marco Groot zodanig uitgebouwd dat de laatste onder de vele dreigingen bezweek. Niet lang daarna voerde ook Jaap de Wijk zijn Franse partij tegen Jeroen Graaf tot winst. Met de winstpartijen van De Best en De Wijk kwam En Passant op de benodigde vijf punten. Dick van Barneveld verknoeide een kansrijke positie tegen Vasco Metten, die dankbaar de door Van Barneveld weg geblunderde loper confisqueerde en daarmee het derde punt voor KTV inbracht. Eindstand En Passant- KTV Hoorn: 5-3

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 7 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45