De oude kaart uit 1552 van Jan van Scorel.
De oude kaart uit 1552 van Jan van Scorel. Foto: Veenstra, Sil

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Onderzoek naar resten kerk onder de grond

Algemeen

Op het terrein van De Vogelmient in De Koog wordt binnenkort archeologisch onderzoek gedaan naar de resten van de oorspronkelijke kerk van De Koog die daar vroeger gestaan heeft.

Het gaat om de heuvel op De Vogelmient die altijd onbebouwd is gebleven en waar nog de grafsteen staat van Hendrick Dircks en Machtelt van Voorthusen, de vroegere kastelein en zijn vrouw van het voormalige Eierlandsche Huis dat vroeger op de plek stond waar nu camping De Robbenjager is. Zij overleden beiden in 1681 en werden destijds in De Koog begraven.

De Vogelmient wil de heuvel opnieuw inrichten, waardoor er nu archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd. Dat gebeurt volgens de gemeente met een ‘georadar’ om elementen in de bodem op te sporen; er wordt geen gravend onderzoek verricht. 

Bedoeling is dat het gras op de heuvel wordt vervangen door inheemse planten als helmgras. Idee van het park is om de historische structuren van de oude kerk te gebruiken als onderlegger voor de herinrichting van de heuvel. “Bijvoorbeeld door schelpenpaadjes aan te leggen op de locatie van de oude kerkmuren.” Daarnaast bestaat er een idee om bij de heuvel een informatiebord plaatsen over de verdwenen kerk en het oude dorp De Koog. 

De verwachting is dat het onderzoek met de georadar het historische muurwerk van de kerk oude zichtbaar maakt, zodat die structuur bij de herinrichting van de heuvel kan worden gevolgd.

De oude kerk van De Koog stond vroeger op een zandige terp dan wel een laag duin achter de hogere duinen. De kerk was gemetseld van baksteen, had een houten klokkenstoel (dus geen klokkentoren) en om de kerk heen lag een ronde gemetselde kerkmuur. Binnen deze kerkmuur werden tot circa 1829 overleden Kogers begraven.

De gemeente plaatste de heuvel in 2004, na een hoop discussies, op de monumentenlijst om de grafheuvel te beschermen. De resultaten van het georadaronderzoek worden op een later moment gepubliceerd.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 12 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 17 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1