Afbeelding
Foto: Gemeente

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Thijssehuis 1,5 miljoen euro duurder

Algemeen

Het nieuwe cultuurcentrum in Den Burg (het Thijssehuis) gaat naar verwachting anderhalf miljoen euro meer kosten dan er nu aan krediet beschikbaar is.

Dat heeft het college aan de raad laten weten. De raad stelde in december €7.707.440,- (exclusief BTW) beschikbaar en op basis van het definitief ontwerp ontstaat er nu een kostenplaatje van €9.205.107,- (exclusief BTW) per 1 juni 2023. Dat is de datum waarop de bouw van start moet gaan.

De raad had in december al ingestemd met een indexering van de €7.707.440,- op basis van kostenstijgingen, maar volgens het college is er nu sprake van “excessieve bouwkostenstijgingen, die de gebruikelijke indexering ver te boven gaan.” 

Het college heeft de raad voorgesteld om nu een ‘pas op de plaats te maken’ en in september een advies aan de gemeenteraad voor te leggen hoe verder te gaan met het cultuurcentrum. Streven van het college is de geplande bouwdatum van 1 juni 2023 aan te blijven houden. “Het college is ondanks de hogere bouwkosten voorstander van doorgang van het Thijssehuis. Het Thijssehuis is ons inziens een belangrijke schakel voor de leefbaarheid van Texel.”

Alternatief is volgens het college om met spoedbesluiten te gaan werken om eerder te beginnen met bouwen, maar daar is het college geen voorstander van. Gewoon doorgaan op de ingeslagen weg en meer geld uitgeven dat de raad beschikbaar heeft gesteld, willen burgemeester en wethouders echter ook niet. “Het is belangrijk dat de raad in staat wordt gesteld hierover een weloverwogen en integrale afweging te maken.”

Het Thijssehuis moet op de plek van de Thijsseschool aan de Keesomlaan komen. Het beoogde gebouw moet het nieuwe onderkomen worden van Artex, Young 4 Ever, de bibliotheek en Radio Texel.

Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 50 minuten geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 20 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 22 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2