Afbeelding
Foto: Tessa van Daalen

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Gift aan veteranen bij afscheid wethouder

Algemeen

In plaats van cadeaus vroeg Hennie Huisman vrijdag bij haar afscheid als wethouder een bijdrage voor Veteranen Texel. Het leek haar, met de situatie in de Oekraïne in het achterhoofd, een gepast gebaar.

“Het vergt inspanning om de vrijheid die wij al zo lang als vanzelfsprekend beschouwen, te behouden. Het heeft me vaak verbaasd dat er in Nederland weinig waardering is voor veteranen. In tal van landen als Amerika, Engeland, maar zelfs in Cuba zag ik dat ze als helden worden gezien en op handen worden gedragen. Mensen spreken ze aan en bedanken ze voor hun inzet. Juist in deze tijd vind ik het goed om extra aandacht te vragen voor veteranen, te beginnen met de ongeveer zeventig hier op Texel.”

Ook jonge mensen

De activiteiten van Veteranen Texel vallen vooralsnog onder het 4 en 5 mei comité, onder voorzitterschap van voormalig marinier Martin van Daalen, zelf veteraan van meerdere missies. “Wij zijn blij verrast, wat een sympathiek idee. Het is precies de aandacht die we op Texel voor veteranen goed kunnen gebruiken. Het is een gebaar van erkenning en waardering, wat belangrijk is voor veteranen.” 

Tijdens het afscheid was er tevens een optreden van het fanfarecorps D.E.K.

De voorzitter legt uit dat veteranen militairen zijn die uitgezonden zijn geweest naar oorlogsgebieden. “Er leeft een beeld van oudere mannen met medailles, maar ons land is in het laatste decennium op verschillende manieren betrokken geweest bij conflicten, dus er zijn tegenwoordig ook veel jonge veteranen, waarvan een deel nog in actieve dienst is.” Van Daalen wil nóg een vooroordeel uit de weg helpen, namelijk de associatie met Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS). “Inderdaad zijn er bij die psychische problemen ervaren na deelname aan een missie. Maar dat is slechts een klein deel. De meeste veteranen kijken goed terug op hun inzet.”

Steun

De Texelse veteranen komen op regelmatige basis bij elkaar voor gesprekken, omdat ze onderling kunnen praten over zaken die de buitenwereld niet heeft meegemaakt en om vanuit die gedeelde ervaring aandacht voor elkaar te hebben. Juist ook voor die paar mensen waar het minder goed mee gaat. De ervaring heeft geleerd dat dit collegiale contact veel goed doet.

Het gebaar van de scheidende wethouder wordt gevoeld als een mooie steun in de rug. Met de achterban wordt besproken hoe het bedrag kan worden besteed op een manier die blijvende impact heeft.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 8 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3