Den Burg.
Den Burg. Foto: Ton Zegers
Wat ik zeggen wou

"Noodrem voor ondernemersfonds"

Algemeen

Marjet van der Vis en Jeroen van der Werve trekken namens verontruste ondernemers in Den Burg aan de noodrem over de komst van het Ondernemersfonds voor Den Burg. Dat schrijven zij in onderstaande brief.

NOODREM VOOR ONDERNEMERSFONDS DEN BURG

Namens een groot aantal verontruste ondernemers uit Den Burg willen we aan de noodrem trekken wat betreft het Ondernemersfonds Den Burg.

In het kort: Het bestuur van Winkelhart van Texel heeft al jaren moeite om de contributie te innen bij de winkeliers in het centrum van Den Burg. Doordat het op vrijwillige basis is en niet iedereen meebetaalt (vooral grootwinkelbedrijven en een paar bedrijven in het centrum) heeft het bestuur bij de Gemeente Texel aangeklopt om te vragen of de inning via een gemeentelijke belasting zou kunnen plaatsvinden zodat iedereen meebetaalt.

Daarop is een rapport opgesteld door Blaauwberg die ervaring heeft in andere gemeentes met een ondernemersfonds waarin een aantal adviezen staan. Het bestuur heeft gekozen voor een vorm waarin de Gemeente alleen int via reclamebelasting en geen inbreng heeft in de uitgaven van het geld. 'Kleine bijkomstigheid' is dat de reclamebelasting niet alleen opgelegd gaat worden aan winkeliers in het winkelhart maar geldt voor alle 240 ondernemers in Den Burg binnen de bebouwde kom met een reclamevoerend pand (een naam op het pand is voldoende)! Dus ook b.v. een makelaar, assurantiekantoor, kinderdagverblijf, accountant, schilder en andere bedrijven zonder winkel. Voor de maatschappelijke bedrijven is het niet duidelijk of ze onder de regeling vallen, in het rapport wordt gesproken over maatschappelijk/not-for-profit dus dit zou betekenen dat alle commerciële maatschappelijke bedrijven ook moeten betalen. Over de informatieavond op 16 oktober is alleen geïnformeerd via een oproep in een advertentie in de Texelse Courant, er is geen persoonlijke brief door de Gemeente Texel of Winkelhart van Texel naar de betrokkenen gestuurd. Daarom waren ook slechts 40 mensen aanwezig, waaronder het bestuur, media, Top en Gemeente Texel. Ze zijn van mening dat iedereen hierover genoeg heeft kunnen lezen in de media en dat het niet nodig is om iedereen persoonlijk op de hoogte te stellen. Wij zijn het hier niet mee eens en vinden het niet de taak van de media. Voor het invoeren van een belastingmaatregel met zo'n grote impact die gaat gelden voor 240 ondernemers moet toch iedereen van te voren persoonlijk op de hoogte worden gebracht.

De binnenring gaat 1,5% betalen over de WOZ waarde van het zakelijke pand (min. 300,- max. 1500,-) en de buitenring (na onderhandeling) 0,25% (min. 50,- max. 250,-) Er is geen differentiatie toegepast voor een tussenring, waardoor de ondernemers buiten het centrum hetzelfde gaan betalen als in het Winkelhart. Wij hebben aangedrongen op een tussenring zodat de heffing eerlijker verdeeld is, maar tot nu toe wil het bestuur daar geen gehoor aan geven.

De constructie met het Ondernemersfonds is zo goed dichtgetimmerd dat er geen mogelijkheid is tot bezwaar als dit eenmaal door de Gemeenteraad wordt aangenomen. Er wordt nu gesteld dat er weinig bezwaren zijn binnengekomen, maar dat komt natuurlijk omdat niemand op de hoogte is en daardoor geen mogelijkheid heeft gehad tot bezwaar. Afgelopen donderdag hebben wij namens de verontruste ondernemers bij de Raadscommissie ingesproken en gevraagd om uitstel en meer informatieverstrekking. Dat is helaas afgewezen en de meerderheid van de Commissie heeft geadviseerd om op dinsdag 19 december het Ondernemersfonds in de raad goed te keuren.

Ik hoor van zoveel kanten nog steeds van ondernemers dat ze niet op de hoogte zijn van het Ondernemersfonds dat het toch niet zo kan zijn dat 8 bestuursleden van Winkelhart van Texel nu een plan doordrukken wat consequenties heeft voor 240 ondernemers die niet op de hoogte zijn?

Als je het NIET eens bent met de plannen, laat dan je stem horen door nog deze week een bezwaar in te dienen bij Winkelhart van Texel via info@winkelhartvantexel.nl én de Gemeente Texel via griffier@texel.nl én neem per mail contact met ons op zodat we de bezwaren kunnen inventariseren. Het rapport van Blaauwberg 'Een motor voor samenwerking' is te downloaden via de site van Winkelhart van Texel.

We willen met deze bezwaren graag in gesprek met het bestuur van Winkelhart van Texel om de plannen van het Ondernemersfonds dusdanig aan te passen dat het draagvlak krijgt en de mogelijkheid heeft om een succes te worden.

Namens verontruste ondernemers uit Den Burg

Marjet van der Vis en Jeroen van der Werve

info@keukencentrumtexel.nl

Naschrift redactie:

Het lukte op deze korte termijn niet meer een reactie van ondernemersvereniging Winkelhart van Texel bij deze brief mee te nemen. Winkelhart zal wel reageren, komende vrijdag is die te lezen in de Texelse Courant.

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 51 minuten geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 17 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 22 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35