Afbeelding
Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Erepenning voor Henk Brinkhuis

Algemeen

Prof. dr. Henk Brinkhuis, oud-directeur van het NIOZ, is vrijdagmiddag onderscheiden met de erepenning van de gemeente Texel.

Brinkhuis, die van 2011 tot eind 2021 directeur van het NIOZ was, kreeg de penning uit waardering voor zijn inspanningen voor het onderzoeksinstituut op ’t Horntje.

Door zijn inventiviteit, overtuigingskracht en vooruitziende blik is de afgelopen jaren een duurzame financiering van het NIOZ tot stand gekomen, waardoor het voortbestaan van het instituut voor de komende decennia is gewaarborgd. Ook de vooraanstaande wetenschappelijke positie van het instituut is herbevestigd.

Mede door zijn inzet is de NIOZ-polder bij de laatste dijkversterking voorzien van een primaire waterkering (er lag eerst een secundaire waterkering), waardoor de NIOZ-gebouwen en de NIOZ-haven met het ontwikkelingsgebied de komende eeuw beschermd zijn tegen de zee. 

Daarnaast werd de afgelopen jaren bij het NIOZ de koers ingezet om in eigen beheer de nationale onderzoeksvloot (de Pelagia, Navicula en de Stern) te vernieuwen. Daarmee wordt de positie van het NIOZ als leidend zeevarend onderzoeksinstituut gewaarborgd en verkeert Nederland in de top van het oceanografisch onderzoek. Brinkhuis’ benodigde overtuigingskracht is daarbij ongeëvenaard geweest.

De erepenning van de gemeente Texel bestaat sinds 1953 en is sindsdien 31 keer uitgereikt, 23 keer aan personen en 8 keer aan organisaties. De erepenning is er om waardering en dankbaarheid te tonen voor bijzondere verdiensten voor de gemeente of de Texelse gemeenschap.

Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 19 uur geleden
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 23 uur geleden
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6
Storm op komst.
De Lezersfoto - Slecht weer op komst Algemeen 21 apr, 08:00
Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 20 apr, 12:30 7
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 20 apr, 10:30