Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Bioscoopfilm over boerenleven

Algemeen

In Cinema Texel wordt op 19 december de voorstelling 'Het mysterie van de melkrobots vertoond. De voorstelling start om 20:00 uur en kaarten kosten €9,50 per persoon.

De film van Vuk Janic gaat over de kwetsbaarheid van de moderne boer. De film was dit jaar onder andere te zien tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. "Boeren zijn onmisbaar, nemen grote risico's en werken harder dan bijna iedereen. Maar wat als er iets misgaat? Het mysterie van de melkrobots is een documentaire over kwetsbaarheid van de moderne boer."

Johan van Rijthoven is een moderne boer die er alles voor over heeft om een gezond boerenbedrijf over te dragen aan zijn kinderen. Omdat zijn koeien om onverklaarbare redenen niet genoeg melk meer geven waardoor zijn bedrijf met de ondergang bedreigd wordt, bindt de melkveehouder de strijd aan met de multinational die hem melkrobots geleverd heeft. Een strijd die leidt tot confrontaties: met zichzelf, met zijn directe omgeving, en met onbeheersbare krachten op zijn erf. Het Mysterie van de Melkrobots is een modern boerendrama, dat op unieke wijze inzicht geeft in de strijd om overleving die vele boeren in Nederland en Europa dagelijks voeren – maar dan achter gesloten deuren. "Er is veel verborgen leed op het platteland", volgens psychiatrisch verpleegkundige Maria van Genugten. "Boeren praten graag over hun werk, kunnen alles vertellen over het welzijn van hun dieren, maar naar zichzelf kijken ze niet. Tot de nek in de schulden raken boeren sociaal en emotioneel geïsoleerd." Een slopend mechanisme.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 4 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 10 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1