De molenaars van De Traanroeier vertellen graag over hun ambacht.
De molenaars van De Traanroeier vertellen graag over hun ambacht.

Dit artikel is geschreven door
Kaap Skil Museum

Een duik in het maritieme verleden van Texel

Ambacht molenaar UNESCO Immaterieel erfgoed

Algemeen

Vandaag is de status van immaterieel erfgoed toegekend aan het ambacht van molenaar. Dit is in Zuid-Korea besloten door het Intergouvernementele Comité van het UNESCO-verdrag. Molenaars in heel Nederland zetten dit weekend hun molen 'in de vreugd' als teken van trots op hun ambacht en op de plaatsing op de Internationale UNESCO lijst Immaterieel Erfgoed. Ook molen De Traanroeier deelt mee in de vreugde.

Nederland heeft in maart 2016 het ambacht van molenaar op wind- en watermolens voorgedragen voor de Representatieve Lijst van het UNESCO verdrag inzake de bescherming van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het is de eerste voordracht door Nederland. Op deze lijst staan bijna vierhonderd verschillende elementen van Immaterieel Erfgoed ingeschreven, uit alle delen van de wereld. Het doel is het belang en de betekenis van Immaterieel Erfgoed te onderstrepen. De lijst maakt zichtbaar wat gemeenschappen, groepen en individuen belangrijk vinden. 

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, het Gild Fryske Mounders, het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde, Vereniging De Hollandsche Molen, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en het Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed Nederland hebben gezamenlijk de voordracht voorbereid. 

Met immaterieel erfgoed hebben wij allemaal in ons dagelijks leven te maken. Het is levend erfgoed, omdat het in de harten, hoofden en handen van mensen leeft. Het behoort tot de basis van een gemeenschap. Immaterieel erfgoed is de schakel tussen verleden, heden en toekomst. Het is cultuur van nu, maar geeft ook een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd toekomstgericht, omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties. 

Uit blijdschap en trots over de erkenning en plaatsing op de UNESCO lijst, staan dit weekend in heel Nederland molens in de vreugdestand. 
 

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 2 uur geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 7 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen gisteren
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1