Afbeelding

Eerste grijze zeehondenpup in opvang

Natuur

De eerste grijze zeehond van dit seizoen is dit weekend opgevangen bij Ecomare. Het is een mannetje van een paar weken oud. Vermoedelijk is hij bij Engeland geboren, want in de Waddenzee is het geboorteseizoen nog maar nauwelijks begonnen. 

De jonge grijze zeehond lag op de Waddendijk bij de Schicht. Eenmaal in de opvang bleek hij vooral enorm uitgeput te zijn. Hij was zo moe dat hij bijna het hele weekend slapend heeft doorgebracht. Lekker op de verwarmde vloer van het quarantaineverblijf!

De zeehond is Dennie genoemd. Hij is geadopteerd door Vakantiecentrum Dennenoord, die de naam heeft bedacht. Dennie is minstens vier weken oud. Dat is af te leiden aan het feit dat hij zijn witte geboortevacht al kwijt is. Grijze zeehonden worden maar drie weken gezoogd door de moeder. Dennie is dus niet meer afhankelijk van moedermelk en krijgt vis te eten. Omdat in de Waddenzee het geboorteseizoen nog maar net van start is gegaan, kan Dennie niet hier zijn geboren. Langs de Schotse en Engelse kust worden ze eerder geboren. Waarschijnlijk komt Dennie daar vandaan en is hij afgedreven naar Texel. Niet gek dus, dat hij doodmoe was!

Nu het geboorteseizoen ook in de Waddenzee is begonnen, lopen mensen kans een pasgeboren grijze zeehond te treffen op het strand of langs de dijk. Ecomare vraagt een ieder afstand te houden. Vaak weet de moeder dat het jong daar ligt en komt ze het met ruime tussenpozen zogen. Rumoer rond het jong zal haar afschrikken. Bij onzekerheid over de conditie van het dier kan Ecomare worden gebeld. De dierverzorgers beoordelen per geval of de pup opgevangen moet worden of gewoon met rust gelaten. 
 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 31 minuten geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3