Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Zes zeepaardjes terug naar zee

Algemeen

Het wordt al traditie: half mei kunnen de zeepaardjes uit de opvang van Ecomare terug naar zee. Net als vorig jaar namen de duikers Reinier Nauta en Boukje Heidstra deze taak met liefde op zich. Maandagavond hielpen ze de diertjes een eindje op weg. Ze hadden geen zware last aan de zes zeepaardjes die bij Ecomare hadden overwinterd!

De zes zijn allemaal kortsnuitzeepaardjes, de soort die het meest voorkomt in de Noordzee. Ze waren in de winter aangespoeld, verkleumd en daardoor bewegingloos. Strandwandelaars vonden ze, zagen dat ze nog leefden en brachten ze in zakjes zeewater naar Ecomare. In een wandaquarium in het Zeeaquarium van het centrum hebben ze overwinterd.

Dierverzorger Jarco Havermans is verantwoordelijk voor het Zeeaquarium bij Ecomare. Hij heeft de zeepaardjes met engelengeduld gevoerd. De visjes kregen heel kleine garnaaltjes, mysis, te eten. Bij sommige duurde het lang voor ze zelf actief gingen eten. Door de mysis met een pincet voor hun neus te houden, stimuleerde Jarco hun eetgedrag. Uiteindelijk gingen ze allemaal eten als de kreeftjes in het water werden gedaan.

De zeepaardjes zijn net zo lang bij Ecomare gehouden tot het water in zee voldoende was opgewarmd. Hun soortgenoten die in de Noordzee hebben overwinterd, hebben dat in de diepere delen gedaan, waar het minder koud is. Zeepaardjes verlangen naast een watertemperatuur van minstens 10 graden, ook wier om zich met hun staart aan vast te kunnen houden. Boukje en Reinier hebben ze daarom in een wierveld losgelaten. De visjes maakten meteen er dankbaar gebruik van en grepen zich al snel vast met hun staart. De duikers hebben het loslaten gefilmd met een onderwatercamera; bekijk hier het filmpje.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 17 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 19 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00