Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Open Molendag op Texel

Algemeen

Op zaterdag 14 mei is het Open Molendag. Zowel molen Het Noorden als De Traanroeier in Oudeschild is op deze dag gratis toegankelijk. Tussen 10 en 16 uur zijn de molenaars aanwezig om tekst en uitleg te geven. In De Traanroeier worden van 11 tot 15 uur pannenkoeken gebakken.

De twee Texelse molens hebben heel verschillende functies: De Traanroeier is een korenmolen, waarmee graan tot meel kan worden gemalen, Het Noorden is een poldermolen, bedoeld om droge voeten te garanderen. Ook de vorm is verschillend. De Traanroeier is een stellingmolen, Het Noorden een grondzeiler. De wieken van molen Het Noorden reiken tot aan de grond en zijn het langst van alle molens in Noord-Holland. Momenteel kan met Het Noorden geen water worden verplaatst, omdat er een onderdeel gerepareerd moet worden. De molen kan wel draaien, maar alleen ‘voor de Prins’. Dat betekent dat het aandrijfmechanisme losgekoppeld is.

De uitdrukking ‘voor de Prins draaien’ stamt uit de tijd van de tachtigjarige oorlog. Om bij een belegering van een stad de vijand - de Spanjaarden - te misleiden en hun moraal te ondermijnen, liet men de molens zonder functie draaien. Een draaiende molen betekende normaal gesproken dat er nog graan te malen en dus eten beschikbaar was. Zo lieten de molenaars het lijken alsof de voorraden in de stad niet op raakten. Een list dus, die werd uitgevoerd in naam van prins Willem van Oranje.

Open Molendag is heel geschikt om beide molens te bezoeken. Tip: maak er een mooie fietstocht van langs de Vogelboulevard, waar de kluten, kokmeeuwen en sterns druk aan het broeden zijn. Neem een verrekijker mee en geniet onderweg van de vogels. Energie doe je op in De Traanroeier, waar vrijwilligers met meel van de molen pannenkoeken bakken.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 5 uur geleden 9
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 7 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30