Liesbeth Rijk werd dinsdagavond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Liesbeth Rijk werd dinsdagavond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Lintje voor initiatiefnemer en “kroegbaas” Alzheimercafé

Algemeen

Liesbeth Rijk is dinsdagavond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Voor de onderscheiding onderbrak burgemeester Michiel Uitdehaag het Alzheimercafé Texel in de Buureton, waarvan Liesbeth initiatiefnemer is en “kroegbaas” tegelijk. Met per bijeenkomst zo’n tachtig bezoekers het best bezochte Alzheimercafé van het land.

Liesbeth zet zich al sinds 2004 in als medewerker en vrijwilliger bij verschillende organisaties op Texel op het gebied van gezondheid en maatschappij.

Van 2004 tot dit jaar was ze dementieconsulent/casemanager dementie bij Geriant en doet in deze functie veel meer dan wat van haar verwacht wordt. Hiernaast zet zij zich sinds 1998 in als organisator van en vrijwilliger bij diverse activiteiten voor mensen met dementie op Texel.

Naast haar reguliere werkzaamheden heeft ze diverse cursussen en informatiebijeenkomsten ontwikkeld en gegeven en hiervoor ook lesmateriaal gemaakt.

Collega’s kunnen altijd bij haar terecht om pauzes te overbruggen of om te overnachten als de laatste boot weg is. Ook inwoners en familieleden van mensen met dementie kunnen in en buiten werktijd altijd bij haar terecht met vragen.

Als vrijwilliger is ze sinds 1998 cursusleider en verricht ze redactiewerkzaamheden bij activiteiten van Texels Welzijn.

Ze nam in 2007 het initiatief voor Alzheimercafé Texel en sinds 2014 is ze begeleider van de wandelgroep in het kader van de Gezond Natuurwandelingen van Sportstichting Texel.

Ook initiatiefnemer en vrijwilliger bij De Deel. Dit is een ontmoetingsplek voor mensen met geheugenklachten, beginnende dementie (zonder indicatie) en met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). De bijeenkomsten zijn op dinsdagmiddag en binnenkort ook op donderdag in Kinderboerderij Texel. 

Van 2015 tot 2019 was Liesbeth bestuurslid communicatie bij het Texelfonds. Zo zorgde ze volgens oud-voorzitter Jan Beijert dat het gemeenschapsfonds bekend werd bij veel Texelaars. 

De burgemeester en meerdere sprekers zwaaiden haar lof toe, met name over haar aandacht voor anderen. “Je bent zo super attent”, zei Betsie Verhoeven.

Nog beduusd van alle aandacht en eer betrok Liesbeth nadrukkelijk haar medevrijwilligers en anderen in de feestvreugde: “Zoiets doe je niet alleen!”

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 15 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 18 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 19 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5