Jeroen van Hattum krijgt van burgemeester Michiel Uitdehaag een lintje opgespeld.
Jeroen van Hattum krijgt van burgemeester Michiel Uitdehaag een lintje opgespeld. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Jeroen van Hattum koninklijk onderscheiden

Algemeen

Jeroen van Hattum heeft dinsdagmorgen een Koninklijke onderscheiding gekregen.

Burgemeester Uitdehaag speldde de verslaggever van de Texelse Courant het lintje op uit waardering van zijn jarenlange inzet als vrijwilliger bij verschillende organisaties op Texel en daarbuiten. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Vooraf moest de nodige moeite worden gedaan om het geheim te houden voor Jeroen, die vanmorgen zelf voor deze krant nog verslag deed van de uitreiking van lintjes aan drie andere Texelaars. Met de smoes dat het lijsttrekkersdebat waar Jeroen aan had meegewerkt moest worden geëvalueerd, leefde hij in de overtuiging dat hij om 11:00 uur een afspraak had met de griffier. Op dat moment tikte de burgemeester hem op de schouders, om hem even apart te nemen.

Groot was zijn verbazing toen kort daarna de raadszaal vol zat met familie, collega’s en anderen, die Jeroen bij binnenkomst een luid applaus gaven.

De lijst met verdiensten die de burgemeester daarna opsomde is lang:

Van 1996 – heden: organisator en begeleider van het jaarlijkse Orion zomerkamp. Jaarlijks wordt hiervoor een thema bepaald. Rond dit thema worden de activiteiten vorm gegeven zoals een voorleesverhaal, een toneelstuk, de spelletjes en overige activiteiten. Hiernaast verzorgt de heer Van Hattum jaarlijks de pr en de social media rondom het zomerkamp en is hij tijdens het kamp begeleider gedurende de hele periode.

Van 1998 tot heden: vrijwilliger bij diverse projecten op en buiten Texel. Van 1998 tot en met 1995 was hij vrijwilliger bij de lokale omroep van Zaltbommel. Hij maakte deel uit van de tijdelijke kunstcommissie die een kunstwerk voor Den Burg uit mocht zoeken en hij schreef het boek “het water stijgt” over de evacuatie van de Bommelerwaard.

Van 2001 tot en met 2017: vrijwilliger bij het Sigma team. Dit team met geschoolde hulpverleners verleende medische assistentie bij calamiteiten.

Van 2004 tot heden: vrijwilliger voor de Stichting Camphillgemeenschap Maartenhuis, een gemeenschap voor begeleid wonen. De heer Van Hattum begeleidt de bewoners bij hun wekelijkse zwem uur op dinsdag.

Van 2004 – heden: bestuurslid en vrijwilliger bij de Lions club. De heer Van Hattum is betrokken bij de organisatie en de uitvoering van de jaarlijkse Lions-veiling, een activiteit om geld voor goede doelen op te halen. In 2017 was hij ook betrokken bij de organisatie van een vaartocht met rondvaartschepen langs Sail Den Helder.

Van 2009 – heden: bestuurslid en vrijwilliger bij het Tesselhuus, een vakantiehuis waar mensen met spierziekten en andere fysieke beperkingen een kosteloze vakantie kunnen doorbrengen. De heer Van Hattum is actief bij de fondsenwerving om deze vakantieweken te kunnen organiseren. Hij verzorgt de pr om het Tesselhuus onder de aandacht te brengen en tijdens een vakantieweek is hij het aanspreekpunt voor alle vragen en problemen.

Van 2009 – heden: verslaggever en programmamaker bij Radio Texel. De heer Van Hattum verzorgt de reactie, techniek en presentatie van het wekelijkse sportprogramma. Verder bereidt hij grote live uitzendingen voor en regisseert deze (Ronde om Texel, Texel halve Marathon. In 2012 maakte hij deel uit van het ‘Glazen huis’-team. Hierbij werd vijf dagen lang radio uitgezonden voor het goede doel.

Van 2018 tot heden: secretaris en mede organisator van de Stichting Sint en Piet op Texel. Deze stichting is nauw betrokken bij de intocht en de viering van Sinterklaas op Texel. Door corona moesten deze activiteiten helemaal anders georganiseerd en uitgevoerd worden. Dit heeft veel tijd gekost.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 6 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 8 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 9 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5