Toiletgebouw bij de barbecueplaats in De Dennen.
Toiletgebouw bij de barbecueplaats in De Dennen. Foto: Staatsbosbeheer

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Eigen digitale kaart openbare toiletten Texel

Algemeen

De VVV en de gemeente hebben een digitale kaart gemaakt waarop vermeld staat waar zich op Texel openbaar toegankelijke toiletten bevinden.

Dat heeft de gemeente laten weten. De kaart staat op de website van VVV Texel en bevat per dorp een overzicht van openbaar toegankelijke toiletten plus toiletten die toegankelijk zijn voor mensen die mindervalide zijn. De toiletten bevinden zich onder meer in gemeentelijke gebouwen, winkels, bedrijven, horeca, musea en natuurcentra. 

De digitale kaart komt voort uit een raadsbesluit van 30 juni 2020. De raad besloot toen op voorstel van Texels Belang, VVD, GroenLinks, CDA, D66 en Texel 2010 dat er meer openbare toiletten op het eiland moesten komen.

De gemeente bracht daarna de bestaande (potentieel toegankelijke) toiletlocaties op Texel zijn in kaart. Toiletten in gemeentelijke gebouwen zijn waar mogelijk beschikbaar gesteld en organisaties die in de inventarisatie waren meegenomen, werden volgens de gemeente gevraagd hetzelfde te doen. 

“Meer dan een derde van de eigenaren heeft hier gehoor aan gegeven. Het voordeel van het openstellen van bestaande toiletten is dat het enorme kosten bespaart; het plaatsen van nieuwe openbare toiletten is erg duur.”

Gemeente en VVV hebben ook een eigen Texels toiletlogo ontwikkeld dat eigenaren van een openbaar toegankelijk toilet bij de deur of het raam kunnen plakken, zodat mensen vanaf de straat zien dat zij van het toilet gebruik kunnen maken. De digitale kaart wordt bijgehouden door de VVV en kan verder worden aangevuld met openbaar toegankelijke toiletten.

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 35 minuten geleden
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 1 uur geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 18 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15