André Eelman en Judith van der Zee samen met Corina Hordijk van Museum Kaap Skil bij ‘de zigeuner’
André Eelman en Judith van der Zee samen met Corina Hordijk van Museum Kaap Skil bij ‘de zigeuner’ Foto: Juttersmuseum Flora

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Orgel Peter Kaan naar Flora

Algemeen

Met een bruikleenovereenkomst voor - in eerste instantie - vijf jaar, is het draaiorgeltje ‘de zigeuner’ van Peter Kaan overgedragen van Museum Kaap Skil aan Juttersmuseum Flora. Bij Flora is het draaiorgel in de KNRM-tentoonstelling komen te staan, een plek die prachtig past bij de geschiedenis van het instrument.

De orgel van Peter Kaan was vele jaren een begrip op Texel. De in 2008 overleden Kaan haalde als orgelman met zijn draaiorgel 28 jaar lang geld op voor de KNRM. Kort voor zijn overlijden droeg hij het instrument over aan het Maritiem & Jutters Museum, de voorloper van Museum Kaap Skil.

André Eelman en Judith van der Zee van Juttermuseum Flora realiseerden vorig jaar een nieuwe tentoonstelling over het reddingwezen en hadden daarin nog plek voor het orgeltje. Het leek ze een mooie aanvulling voor de tentoonstelling. Ze benaderden Museum Kaap Skil en beide musea kwamen de bruikleen overeen. Het orgel staat al op zijn plek in de KNRM-expositie, waarbij er straks ook ruim aandacht zal zijn voor zijn voormalige eigenaar.

Peter Kaan was een belangrijke ‘redder aan de wal’, die volgens de Texelse Courant uit 2008 met zijn orgel tienduizenden Euro’s voor de KNRM bij elkaar heeft gespeeld. Hij was een vaste verschijning met zijn orgel op de haven van Oudeschild en ook tal van andere evenementen luisterde hij op. De herinnering aan deze markante Texelaar met een groot hart voor het reddingwezen wordt vanaf nu in Juttersmuseum Flora levend gehouden.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 4 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 9 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1