Afbeelding
Foto: Richard Witte

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Zware tijden voor de waterspitsmuis

Natuur

"De hoop was al opgegeven dat de Texelaar Neomys nog gevonden zou worden. Opeens kwam begin november toch een teken van leven en werd de markante Texelaar gezien nabij de keet van Staatsbosbeheer aan de Mokweg. Echter, er wordt nog steeds gevreesd dat hij binnenkort voorgoed van het eiland verdwijnt."

Met die woorden vraagt Richard Witte van NOZOS (Noordhollandse Zoogdier Studiegroep) aandacht voor de penibele situatie van de waterspitsmuis. "Met zijn volledige zwarte kleur, geringe postuur en uitzonderlijk gedrag onderscheidt de waterspitsmuis (Neomys fodiens) op Texel zich van zijn soortgenoten aan de overkant. Op het vasteland heeft de waterspitsmuis een witte buik, witte oorvlek, is groter en verzamelt zijn voedsel al duikend in het water. Algemeen is de waterspitsmuis alleen in de Onlanden in het noorden van Drenthe en de soort staat dan ook als kwetsbaar op de rode lijst en geniet bescherming onder de Wet natuurbescherming."

"Op Texel scharrelde de waterspitsmuis, een notoire vleeseter, zijn kostje bij elkaar in droge greppels, langs oevers en in duinvalleien. Doordat er op Texel geen andere spitsmuizen voorkwamen hoefde de waterspitsmuis niet het water in te duiken naar voedsel. Net als de noordse woelmuis komt de waterspitsmuis al voor op Texel voordat het een eiland werd. Sinds 2006 was daar opeens een concurrent, de huisspitsmuis. Meegelift met hooi, grond of plantgoed bereikten enkele huisspitsmuizen Texel. In nog geen drie jaar tijd wisten ze het hele eiland te veroveren en thans leven er enkele honderdduizenden op het eiland. De Texelse waterspitsmuis, niet gewend aan concurrentie verdwijnt hierdoor stilletjes. In de afgelopen tien jaar werd hij steeds minder vaak gezien. Dit jaar slechts twee keer. Afgelopen zomer op vakantiepark Sluftervallei en nu dus nog een nabij de Moksloot. Laten we hopen dat er toch nog een paar plekken op Texel zijn waar de waterspitmuis stand kan houden zodat deze markante Texelaar niet voorgoed van ons eiland verdwijnt. Mogelijk kunnen we daar met gericht beheer bij helpen."

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 17 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 19 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00