Jaap Vlaming legt de gelofte af.
Jaap Vlaming legt de gelofte af. Foto: archief Texelse Courant

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Frisse wind door gemeenteraad

Column

Ik was van de week blij verrast. D66 presenteerde de lijst en op nummer 3 prijkt de naam van Jeffrey Eelman, een 17-jarige leerling uit VWO 6 van onze eigen OSG. Op een sterk vergrijzend eiland, vind ik het prachtig om te zien dat een jongeling zijn nek uitsteekt om zich te bemoeien met dit stoffige nest aan de Emmalaan.

Er gloort meer hoop, Elias Marseille zie ik voortdurend actief voor de landelijke jongerentak van GroenLinks. Als er één toe is aan vernieuwing, is het natuurlijk die partij wel. Jaap Vlaming zit daar inmiddels al zo ongeveer tijdens de Tweede Wereldoorlog immers. Niets ten koste van Jaap overigens, er zijn veel mindere politici in de raad naar mijn mening. Ik heb nog geen kandidatenlijst van GroenLinks gezien, maar ik hoop dat zij mij net zo aangenaam verrassen als D66.

Natuurlijk kwam de eerste kritiek meteen. "Kan je nagaan hoe ons eiland beheerd wordt" en ook op Twitter kwamen een aantal smalende reacties voorbij. We schreeuwen met zijn allen om verjonging en dan staat er iemand op en dan doe je negatief. Ik snap het echt niet. De gemeenteraadszaal lijkt zo af en toe op een dependance van De Gollards. De enige partij die de afgelopen verkiezingen heeft geprobeerd te verjongen is de VVD met Nick Ran die uiteindelijk in de gemeenteraad terecht kwam. 

De politiek moet alle lagen van de bevolking vertegenwoordigen en daarom is het goed dat er ook jongeren wat te zeggen hebben. Natuurlijk zullen ze af en toe een misser maken, maar wie doet dat niet? En dan heb ik het niet alleen over de raad. Een stukje jeugdige onbezonnenheid is precies wat de Texelse politiek nodig heeft. Bovendien heeft de partij genoeg ervaring om de jongeling af te remmen als dat nodig is. 

Ik hoop dat de andere partijen een voorbeeld nemen aan de dappere stap van D66, al begrijp ik ook dat de vijver van enthousiastelingen die tijdens de verkiezingen van maart net 18 zijn, niet zo groot is. Ik vind het een dappere stap van Jeffrey en de kans dat hij in de raad komt is niet eens totaal irreëel. D66 heeft nu 1 zetel, laat er eens één bijkomen. Gezien de landelijke trend is dit niet vreemd. Als dit gebeurt, wordt D66 een interessante coalitiepartner en in dat geval wordt lijsttrekker Astrid van de Wetering ongetwijfeld wethouder. Dan schuift Jeffrey zo de gemeenteraad in... Een echte Texelaar van onder de 20 op het pluche van het gemeentehuis, ik vind het wel wat hebben.   

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 1 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 4 uur geleden 4
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 6 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 8 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00