Ben van Leersum en Elko Vermeulen bij het model
Ben van Leersum en Elko Vermeulen bij het model

Dit artikel is geschreven door
Kaap Skil Museum

Een duik in het maritieme verleden van Texel

Schapenboet verhuisd

Algemeen

De verhuizing van een schapenboet was nog nooit zo makkelijk! Het ging dan ook niet om een echte, maar om een schaalmodel, gemaakt door Ben van Leersum. Op dinsdag 10 oktober droeg Stichting Texels Museum de boet over aan het Cultuurhistorisch Museum Texel in De Waal.

Ben van Leersum, medewerker van Museum Kaap Skil, maakte het levensechte model van de schapenboet acht jaar geleden voor een tijdelijke expositie in Ecomare. Nadat deze tentoonstelling was afgebroken, stond de boet in de opslag van Stichting Texels Museum. Doodzonde, vond conservator Alec Ewing, die hem bij toeval tegenkwam. Hij nam contact op met het Cultuurhistorisch Museum en daar bleek men hem graag te willen hebben. 

Ben van Leersum bouwde het model in de werkplaats van Museum Kaap Skil. Hij gebruikte daarvoor foto's en tekeningen van Texelse schapenboeten. Hij rekende ze zelf om naar het formaat van één bij één meter. Ben van Leersum is een ervaren modelbouwer. Hij richt zich vooral op het nabouwen van bunkers, maar heeft inmiddels ook al een tweede schapenboet gebouwd. 

"Het is een mooi gemaakt en zeer realistisch model, maar helaas past het niet in de collectie van Museum Kaap Skil," vertelt conservator Alec Ewing. "Daarom zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe plek, waar het tot zijn recht komt." Algauw kwam het Waalder museum in beeld. Dit museum heeft een expositie helemaal gericht op schapenboeten. De ideale plek voor dit model. "Als conservator vind ik het belangrijk om met andere musea samen te werken en elkaar aan te vullen," zegt Alec Ewing.

Op dinsdag 10 oktober werd het model van de schapenboet naar De Waal gebracht, waar het dankbaar in ontvangst werd genomen door de voorzitter van het museum, Elko Vermeulen. Van Leersum was bij de overdracht aanwezig: "Prachtig dat dit model een mooie nieuwe plek heeft gekregen" zei hij trots.
 

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 1 uur geleden 1
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 2 uur geleden 3
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 19 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15