Docenten Fabian Brink, Marco Jonker, Ton de Gee en Nils Lely van het Texels Huiswerk Instituut.
Docenten Fabian Brink, Marco Jonker, Ton de Gee en Nils Lely van het Texels Huiswerk Instituut. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Het Texels Huiswerk Instituut ondersteunt leerlingen waar nodig

Onderwijs

Het Texel Huiswerk Instituut (Texhi) biedt middelbare scholieren die extra begeleiding nodig hebben de helpende hand. Het team van vakbekwame docenten biedt leerlingen buiten schooltijden ondersteuning waar dat nodig is.

Texhi is een initiatief van Marco Jonker, Fabian Brink, Ton de Gee en Nils Lely. De oprichters kunnen ook een beroep doen op meerdere vakspecifieke docenten, zodat er op iedere leerbehoefte ingespeeld kan worden. Frans, Engels, Duits, geschiedenis, aardrijkskunde, natuur-, wis-, en scheikunde en andere vakken. Ze willen hun jarenlange ervaring als docent en persoonlijk begeleider gebruiken om leerlingen te helpen het beste uit zichzelf te halen. Het huiswerkinstituut begeleidt scholieren na schooltijd in de Jozefschool. "We houden het kleinschalig." In kleine groepjes of één op één. Dat laatste kan ook via een digitale verbinding.

"We doen dit vanuit idealisme: goed onderwijs. Klassen worden groter, leerlingen moeten zelfstandiger werken en er zijn andere ontwikkelingen. Het kan zijn dat je als leerling buiten de boot valt. Maar met wat extra begeleiding, al dan niet in een specifiek vak, toch goed kunt meekomen. Het kan voor leerlingen ook prettig zijn om buiten de bestaande schoolsituatie van iemand anders les te krijgen. Dat je je verhaal kwijt kunt."

Ze benadrukken geen concurrent te zijn van OSG De Hogeberg. "Huiswerkbegeleiding en bijles zijn van alle tijden. We zijn puur aanvullend, ondersteunend. Voor leerlingen die het op eigen kracht niet rond krijgen. Die dreigen te blijven zitten, hun eindexamen niet halen, zijn gezakt en her- of staatsexamen moeten doen. Het kan ook zijn dat een leerling een of meer extra vakken wil volgen en het certificaat via staatsexamen wil halen. Of leerlingen die naar HBO of universiteit willen en wat extra ondersteuning willen."

Marco: "We beginnen met een intakegesprek. Wat wil de scholier leren, waar heeft hij of zij hulp bij nodig, komt dan aan de orde. We monitoren en werken in samenspraak met ouders, tussendoor is er contact en aan het eind opnieuw. Tijdens de begeleiding controleren we ook de resultaten op school." Ze richten zich op leerlingen van de middelbare school, maar ook scholieren uit het bijzonder onderwijs en volwassenen zijn welkom.

De bijlessen in de Jozefschool worden gegeven van drie tot acht uur, op maandag, dinsdag en woensdag. De tijden zijn in overleg, altijd na schooltijd van de OSG. Wel is er de mogelijkheid om op andere dagen begeleiding te krijgen.

Zomerschool

In overleg met schoolbesturen wordt de mogelijkheid voor een zomerschool bekeken. "Bij voldoende animo willen we van de zomer een pilot opzetten. Zomerschool houdt in dat op het moment dat een scholier niet over kan gaan, de leerling zich gedurende een week met behulp van onze ondersteuning op een kleinschalige manier kan bijspijkeren. Bedoeling is dat ze dan zes uur op een dag les krijgen. We willen dat met verschillende groepen drie weken lang gaan doen.

Meer informatie op www.texhi.nl. Via deze website kan men zich ook aanmelden.

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 49 minuten geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 17 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 22 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35