v.l.n.r. Maeike van der Schaaf, Wil Homan, Kevin van Zuilekom
v.l.n.r. Maeike van der Schaaf, Wil Homan, Kevin van Zuilekom

Dit artikel is geschreven door
Golfclub De Texelse

één van de gezelligste golfclubs van Nederland

Maeike van derSchaaf en Kevin van Zuilekom Par3 strokeplay clubkampioenen op GC De Texelse

Sport

Voor het eerst in de geschiedenis van De Texelse Golfclub is er afgelopen zondag een Par 3 Clubkampioenschap strokeplay gehouden over 4 x 9 holes, 36 totaal. 38 Deelnemers, 9 dames en 29 mannen, gaan op zondagochtend middels een all tee start aan de slag op 'de kleine baan' (zoals de negen holes par 3 baan door de clubleden liefkozend wordt genoemd). Er wordt gestreden in twee handicap categorieën; van 0-18 en van 18.1 – 36, met overall bruto- en netto winnaars. Deelnemers met een hogere handicap mogen vanzelfsprekend meedoen, maar worden door de wedstrijdcommissie geacht met handicap 36 te spelen.

Als de (lichte) mist is opgetrokken en er 18 holes zijn gespeeld, ligt Bep Boumans met 59 slagen duidelijk voor op de rest van de dames. Lot van Schelt volgt met 63 slagen, één slagje minder dan Maeike van der Schaaf. Ingrid Schippers klampt aan met 65 en Els de Ridder volgt gedwee met een ronde 71. Het kampioenschap zal tussen deze vrouwen gaan, zoveel is duidelijk!

Bij de mannen toont Jan Winnubst opnieuw zijn goede wedstrijdmentaliteit. Hij is met 53 strokes - de laagste score van de ochtend - min 1, leider in het clubhuis. Kevin van Zuilekom en Jan van Andel gaan ieder met 56 slagen in de achtervolging en aan de lunch. Dirk Boumans, de man van…. én veelvuldig winnaar van de zomerse maandagavond par 3 competitie, heeft op deze windstille dag 57 slagen nodig en is ook nog kanshebber.

Opvallende naam bij de heren met een handicap 18.1 tot 36 is tiener Sieme Boomstra. Nauwelijks geïnteresseerd in golfen verrast hij zijn perplexe ouders met de mededeling "ik wil meedoen met het clubkampioenschap par 3". Zo gezegd, zo gedaan en met een puike rondes van 58  en 60 laat hij menig speler 'een poepie ruiken'. 

Bep Boumans kan haar goede eerste ronde geen vervolg geven. Met 71 zakt zij weg in het bruto klassement. Van Schelt, die de afgelopen weken haar handicap flink heeft verlaagd, kan nu niet toveren met haar stokken; opnieuw 63 slagen, niet goed genoeg. De Ridder doet wat zij kan, speelt negen slagen beter dan haar ochtendronde (62), maar ook dat is onvoldoende; Van der Schaaf noteert 61 en wordt de eerste clubkampioene strokeplay op de par 3 baan.

Natuurlijk lopen bij de heren de koplopers met elkaar in een flight. Er ontstaat een spannende strijd. Dirk Boumans gaat rond in 53 slagen en komt op 110. Jan van Andel heeft met 61 slagen zijn kruit verschoten; 117 totaal. Beide heren moeten toezien hoe Kevin van Zuilekom en Jan Winnubst, net als Van der Schaaf, Texelse golfgeschiedenis proberen te schrijven. Winnubst doet het een slag beter dan de ochtendsessie en vergt het uiterste van Van Zuilekom. De jonge Texelaar staat na 35 holes 1 slag achter en weet dat hij birdie moet maken voor een play-off. Dat lukt. Hij gaat rond in 49 slagen, -5 en de ruimschoots de beste score van de dag. Een Play-off tussen Winnubst en Van Zuilekom moet uitkomst bieden. Daarvoor heeft de wedstrijdleiding hole 8 en 9 aangewezen; sudden death. Onder het toeziend oog van de overige deelnemers slaat Van Zuilekom zijn bal drie meter achter de vlag terwijl Winnubst, afgeleid door rumoerig publiek, de green mist. Zijn chip richting hole is een paar meter te kort. Van Zuilekom mist ternauwernood zijn birdie, maar maakt 'easy' par. Winnubst moet putten en uitholen om een verdere verlenging af te dwingen. Helaas, bogey en Van Zuilekom wordt kampioen.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 16 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3