Afbeelding
Archieffoto: Justin Sinner

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Overtocht TESO in toekomst mogelijk fors duurder

Zakelijk

Een overtocht naar Texel kan in de toekomst wel eens flink duurder worden, zo verwachten belastingdeskundigen. De Telegraaf meldt dat de deskundigen verwachten dat tickets voor de overtocht moeten worden belast met btw van 21 procent. Die forse prijsverhoging gebeurt op aanwijzing van de Europese Commissie.

Tot nu toe vallen de veerponten, waaronder ook de schepen van de TESO, onder een vrijstelling van btw; dat betekent dus dat over de kaartjes voor de overtocht geen btw wordt geheven. Die vrijstelling geldt voor zeeschepen en volgens de Nederlandse regels zijn de veerponten naar de Waddeneilanden ook zeeschepen.

"De Europese Commissie heeft Nederland daarvoor op de vingers getikt. De vrijstelling is alleen geldig voor zeeschepen die daadwerkelijk op volle zee worden gebruikt, zo stelt de Commissie. Veerponten die op de Waddenzee varen, worden niet gezien als schepen op volle zee en mogen dus niet meer onder de vrijstelling vallen, stelt belastingadvieskantoor Meijburg & Co. Voor vakantiegangers en bewoners van de Waddeneilanden is de verhoging een flinke strop. Een eenvoudige overtocht van Den Helder naar Texel met een auto kost 25 euro op de dagen dinsdag tot en met donderdag. Een btw van 21% betekent een prijsverhoging van 5,25 euro. Eenzelfde ticket in en rond het weekeinde kost 37 euro; door de btw komt daar 7,77 euro bij", stelt de Telegraaf. Met de verhoging zou een Texelticket €15,125 gaan kosten in plaats van €12,50. 

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 4 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3