Eric Gales, afsluiter op het Anniversary Concert van Texel Blues op zondag 15 oktober.
Eric Gales, afsluiter op het Anniversary Concert van Texel Blues op zondag 15 oktober.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Wonderkind op gitaar

Cultuur

Texelblues, dit jaar in het weekend van 13 tot en met 15 oktober, bestaat dertig jaar en heeft dus wat te vieren. Daarom wordt zondag 15 oktober in het Blues Palace op de ijsbaan het Anniversary Concert.

Bekende namen uit de blues geven acte te presence. Zo speelt de Ian Siegal Band (UK) voor de eerste keer op het Texelblues fesitval. Eamonn McCormack (vriend van het festival) brengt de powersessie van de welbekende Gary Moore band (helaas te vroeg overleden Gary Moore, bekend van 'Still Got The Blues') met zich mee; Jonathan Noyce (ex basgitarist Gary Moore en Jethro Tull) & Darrin Mooney (ex drummer Gary Moore en Primal Scream).

Als afsluiter Eric Gales (USA) met zijn band, volgens vele befaamde blues artiesten is Eric 1 van de beste gitaristen ter wereld. Als verrassing (supporting act) speelt Joanne Shaw Tayler (UK) mee met de Eric Gales Band.

Eric Gales

Eric Gales, "eén van de beste gitaarspelers ter wereld", meldt Joe Bonamassa. De Amerikaanse bluesman Eric Gales is 42, maar heeft er al een carrière van meer dan dertig jaar er opzitten - zo gaat dat wanneer je een wonderkind bent. Eric Gales is opgegroeid in een muzikale familie en bracht zijn eerste album al op 17-jarige leeftijd uit. Hij mag Carlos Santana, Mick Jagger, Keith Richard, BB King en Eric Clapton tot zijn fans rekenen, zij komen dan ook regelmatig naar zijn optredens kijken en dat terwijl hij het publiek meeneemt naar grote hoogten met zijn unieke gitaarspel.

Toch heeft Eric van het grote publiek nooit echt de erkenning gekregen die hij verdient. Misschien dat daar met zijn nieuwe album Middle Of The Road (2017) verandering in komt, want daarop speelt Gales zijn stevige rock, funk en blues toegankelijker dan ooit!

Als zowel een afro-Amerikaanse linkshandige gitarist van buitengewoon vermogen en een expressieve vocalist, is het natuurlijk dat mensen Eric met Jimi Hendrix vergelijken. Maar Eric heeft een uniek hybride blues/rock geluid ontwikkeld met o.a. invloeden van Albert King en Eric Johnson. Een unieke amalgaam van stijlen, Eric Gales steekt met kop en schouders uit boven andere gitaristen in zijn genre.

Het Texeblues Anniversary Concert is een "cadeautje" vanuit Texelblues. Het concert icm met het Texelblues weekend passe-partout kost slechts €40,-. Dus voor €15,- meer krijgen de blues liefhebbers wel een hele bijzonder line-up van wereldklasse.

Young Texelblues Challenge

De organisatie grijpt het jubileum ook aan om jaarlijks een Young Texelblues Challenge (YTC) te houden. De eerste op zaterdag 14 oktober. Van 14:00 tot 17:00 uur gaan jonge bands, duo's en soloartiesten de uitdaging aan om te laten zien en horen waarom zij op een gerenommeerd podium thuishoren. "Ze spelen voor een groot publiek van echte blues liefhebbers en -kenners. De jury beoordeelt op basis van vastgestelde criteria en bestaat uit experts uit de media, platenindustrie en de Nederlandse blues-scene.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 56 minuten geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 1 uur geleden 1
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45