Afbeelding
Foto: Kaap Skil

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Molen De Traanroeier maakt kans op halve ton: elke stem telt

Aankondiging

Molen De Traanroeier in Oudeschild is genomineerd voor de BankGiro Loterij Molenprijs.

Als de Texelse molen de prijs van €50.000,- wint, is er voldoende geld om de hele romp van nieuw riet te voorzien. Er staat dus veel op het spel voor de eeuwenoude graanmolen, die als een van de vier molens is genomineerd voor de prijs. Het publiek bepaalt de winnaar, elke stem telt!

Het riet op de romp van De Traanroeier is oud en verweerd. Aan de luwe kant, waar het riet door luchtwervelingen meer schade oploopt dan aan de windkant, is het zorgelijk dun geworden. De laatste jaren zijn er bij stormen meermalen gaten in het riet gevallen, die steeds zijn gerepareerd. Als de romp opnieuw gedekt wordt, zijn deze noodgrepen hopelijk niet meer nodig en kan de molen weer decennia vooruit. Vandaar de slogan: De Traanroeier waterdicht!

Op donderdag 31 augustus bracht de jury van de BankGiro Loterij Molenprijs een bezoek aan De Traanroeier. Ook wethouder Eric Hercules is hierbij aanwezig. De jury, bestaande uit voorzitter Sascha Baggerman en de leden Karel Loeff en Jeroen van Dijke, is enthousiast over het plan van De Traanroeier. Zij hebben erop aangedrongen dat, mocht de Oudeschilder molen de prijs winnen, er tijdens het rietdekken aandacht wordt besteed aan dit oude ambacht. Dit past heel goed bij Museum Kaap Skil, waar oude ambachten een belangrijk onderdeel vormen van het buitenmuseum.

Van vandaag tot 2 oktober kan het publiek stemmen. De molen die de meeste stemmen krijgt, wint de BankGiro Loterij Molenprijs. De andere drie molens krijgen het aantal stemmen dat op hun molen is uitgebracht in euro's uitbetaald. Elke stem is dus sowieso een euro waard voor de molen! Wie stemt maakt zelf kans op een molen VIP-arrangement voor 6 personen. Stemmen kan via deze link

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 4 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 9 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1