Afbeelding
Foto: Volkssterrenwacht De Jager

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Meteoren bij de sterrenwacht

Natuur

Binnenkort zullen er veel meteoren aan de hemel te zien zijn. Sinds kort staan in het observatorium van Volkssterrenwacht 'de Jager' 3 camera's opgesteld waarmee elke nacht volautomatisch gespeurd wordt naar meteoren die de de aardse atmosfeer binnendringen. Met de camera's op Texel is nu ook het luchtruim boven noord Nederland gedekt,

De komende weken trekt de aarde door een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Veel van die stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel, wat bekend staat als een vallende ster of meteoor. De meteoren van de meest actieve meteorenzwerm van augustus komen (schijnbaar) uit de richting van het sterrenbeeld Perseus en wordt daarom "de Perseïden" genoemd. Het hoogtepunt valt dit jaar op 12 augustus rond 21 uur.


Sinds kort staan in het observatorium van Volkssterrenwacht 'de Jager' 3 camera's opgesteld waarmee elke nacht volautomatisch gespeurd wordt naar meteoren die de de aardse atmosfeer binnendringen. De camera's zijn extreem lichtgevoelig en detecteren zelfs de kleinste meteoorsporen die voor het blote oog niet eens zichtbaar zijn. De camera's op de sterrenwacht maken deel uit van een internationaal project 'CAMS' (Cameras for Allsky Meteor Surveillance). Dit is een project van NASA waarin over de hele wereld waarnemingen aan meteoren gedaan worden (http://cams.seti.org/).

Sinds vijf jaar is er een aparte afdeling in de Benelux, waar al 68 camera's opgesteld staan. In 2016 werden hiermee 25.132 meteoren waargenomen. Door vanuit diverse richtingen waar te nemen, kunnen de precieze banen van meteoren worden berekend, wat gebruikt wordt om hun oorsprong vast te stellen en om nieuwe zwermen op te sporen. Met de camera's op Texel is nu ook het luchtruim boven noord Nederland gedekt. De 's nachts waargenomen meteoren zijn dagelijks te bezien op de Google+ site Cams Texel ~ Everyday a new night update ~.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 1 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 4 uur geleden 6
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 7 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 8 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00