De Tom Veltien Band, één van de bands op de Young Blues Challenge Texel.
De Tom Veltien Band, één van de bands op de Young Blues Challenge Texel. Foto Nineke Loedeman

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Bluesfestival verjongt

Cultuur

Texel Blues wordt in het weekend van 13 tot en met 15 oktober voor de dertigste keer gehouden. De organisatie grijpt het jubileum aan om jaarlijks een Young Texelblues Challenge (YTC) te houden. De eerste op zaterdag 14 oktober. Inschrijven kan nog.

Van 14:00 tot 17:00 uur gaan jonge bands, duo's en soloartiesten de uitdaging aan om te laten zien en horen waarom zij op een gerenommeerd podium thuishoren. "Ze spelen voor een groot publiek van echte blues liefhebbers en -kenners. Je staat in de picture van bookers, festivals en blues media. Blues is weer hip en de organisatie van Texelblues wil dat jonge bluesbands en artiesten een kans krijgen om dat te laten zien en horen", zegt Fred Winkel, mede-organisator van Texelblues.

Jonge blues-artiesten

De afgelopen jaren heeft de organisatie van Texelblues jonge bluesbands en artiesten naar het eiland gehaald om te laten zien dat blues ook onder jongere leeft. "Het is dan ook tijd om deze jongere blues-artiesten een groter podium te geven. We vieren dit jaar alweer het dertig jarig bestaan, een mooie gelegenheid om een nieuw initiatief te starten tijdens het Texelblues festival."

De acts worden beoordeeld door een onafhankelijke jury en deze selecteert één band en één solo/duo die mainstage mogen optreden op de volgende editie van het Texelblues festival (2018). Zo kunnen jonge bluesartiesten zich in de picture spelen bij een groter publiek op een van de oudste en bekendste blues festivals van Nederland. Buiten het winnende optreden ontvangen de winnaars de Young Texelblues Challenge Award en een geldprijs van €500,-.

De YTC is op zaterdag 14 oktober, bandleden hebben een gemiddelde leeftijd van maximaal 20 jaar. De organisatie selecteert vijf optredens, bands, duo's en of soloartiesten treden op vijf verschillende locaties in het centrum van Den Burg op. De minimale speelduur van een optreden is twee keer drie kwartier. Gelet zal worden op muzikale vaardigheden, uitstraling, uitspraak en niet in de minste plaats het bluesgehalte. De jury beoordeelt op basis van vastgestelde criteria en bestaat uit experts uit de media, platenindustrie en de Nederlandse blues-scene. Aanmelden kan tot 1 augustus 2017, via de website www.texelblues.nl.

Naast de Young Texelblues Challenge biedt TexelBlues drie dagen lang een uitgebreid programma. Meer dan 25 bands zijn vastgelegd, een keur van bands en artiesten, er is alles aan een aantrekkelijke line up te presenteren.

Texelblues Anniversary Concert

Bijzonder is het Texelblues Anniversary Concert in het Blues-Palace op de ijsbaan Den Burg, zondagmiddag vanaf 14.00 uur. Met optredens van de Texel blues band, Ian Siegal Band (UK), Eamonn McCormack & The Gary Moore Band (Irl/UK), Eric Gales Band (USA) & special guest Joanne Shaw Taylor.

Fred Winkel en Geert Bosscha, die Texel Blues organiseren, verwachten dat het dertigjarig jubileum en het aantrekkelijke programma (extra) veel bezoekers van de overkant zal trekken. Het advies aan Texelaars is daarom tijdig een toegangsbewijs te bestellen. Want vol is vol. Dat kan via de website www.texelblues.nl.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 15 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 21 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00