Afbeelding
Foto: Liselotte Schoo

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Drie dagen genieten van lokale producten op Beach Food Festival

Cultuur

Aan de rand van de Waddenhaven van Oudeschild wordt 28 tot en met 30 juli het tweede Beach Food Festival gehouden.

Foto: Videolux.

De deelnemende ondernemers komen (bijna allemaal) van Texel en gebruiken zoveel mogelijk lokale en regionale producten. Producten die niet voorhanden zijn worden vervangen door biologische of ambachtelijke varianten. Homemade bio kombucha, schelp –en schaaldieren uit de naastgelegen Waddenzee, Noordzeevis, ijs gemaakt van Texelse melk: een kleine greep uit het aanbod. Het festival laat je proeven van alles wat voor de 'locals' het leven een eilandleven maakt. Deze editie heeft upcycling een grotere rol gegeven. In de trailer laat de organisatie vast zien waarom je dit evenement eigenlijk niet kunt missen.

Upcycling

Upcycling is de term voor het proces waarbij elke grondstof en elk materiaal volledig hergebruikt wordt zonder dat het zijn waarde verliest. Of eigenlijk zelfs in waarde stijgt. Vakslager Peter Haker maakt speciaal voor het festival een #BFF worst, gemaakt van Texels vlees zonder vaste bestemming. Bij de bar wordt TX Mix geschonken, een lokale gin met duindoorn en vlierbloesem, gebrouwen door Stokerij Texel. De grondstof voor hun dranken is het overschot van agrarische producten van de Texelse landbouw, zoals afgekeurde aardappelen. Het bewust genieten gaat verder dan alleen afvalscheiding. Zo worden de gerechten geserveerd op afbreekbare disposables en worden voor de promotie geen hard copy flyers uitgedeeld. Bezoekers worden gestimuleerd om op de fiets te komen of gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Meer dan een festival alleen

Het laatste weekend van juli biedt dit outdoor-cooking festival ruimte aan ruim 20 foodtrucks, tentjes, karren en mobiele keukens, in een ontspannen festivalsfeer. Het open grasveld, het strand en de dijk achter de haven van Oudeschild maken het geheel tot een echt festivalterrein waar jong en oud spelen, eten, drinken en genieten. Tijdens het festival staat verantwoord genieten voor iedereen centraal, dus ook dat het voor iedereen betaalbaar is. Op vrijdag en zaterdag duurt het evenement van 12.00 tot 22.00, op zondag eindigt het evenement om 20.00 uur. De maximale prijs voor een gerecht is €7,50, waarbij drie tot vier gerechten garant staan voor een zeer volle maag. Het Beach Food Festival is leuk voor iedereen en biedt ruimte aan tal van andere activiteiten, waaronder stand-up paddelen, sjoelen en twister en kunnen deelnemers genieten van de strand pop-up-shop of een strand massage. Ook voor gezinnen met kleine kinderen is er genoeg te doen: krabbetjes zoeken bij de krabbensteiger, zandkastelen bouwen of spelen bij de waterspeelplaats, het speelwrak of het pannaveld. Om het festival een finishing touch te geven, verzorgt Vinyl Van de muziek.

Volg de laatste ontwikkelingen op Facebook en Instagram.

Foto: Liselotte Schoo.

Afbeelding
Podcast Texelse Courant 25 april 2024 Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Roparun estafette op zondag 12 mei Algemeen 3 uur geleden 2
Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 24 apr, 14:10 12
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 24 apr, 12:29
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45