Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Nieuw onderzoek naar noodzaak opvang zeehonden

Natuur

Er wordt opnieuw onderzoek gedaan naar de opvang van zieke zeehonden, dat meldt de NOS: "Staatssecretaris Van Dam wil de commissie laten onderzoeken wanneer opvang wel of niet nodig of gewenst is, en hoe de opvang moet worden georganiseerd."

De discussie is niet nieuw. Het gaat al jaren goed met de zeehond.  In 2016 werden 4936 grijze zeehonden geteld (3696 in Nederlands gebied.) Met de gewone zeehond gaat het nog beter. 26.435 gewone zeehonden werden geteld op de droogvallende zandplaten van de Waddenzee, waarvan 7666 in het Nederlandse deel. Omdat een gedeelte van de zeehonden tijdens de tellingen in het water is en dus niet gezien wordt, schatten de onderzoekers dat er nu ongeveer 38.900 gewone zeehonden zijn.

Het terugzetten van zieke exemplaren kan juist een negatief effect hebben op de populatie. Vaak zijn ze nog drager van een virus en besmetten zij zo andere zeehonden.Het opvangen van huilers staat los van deze discussie die al een aantal jaren speelt, zo gaf Ecomare ook eerder al aan. Dit zijn meestal zeehonden die enkel hun moeder zijn kwijt geraakt en daardoor verzwakt zijn geraakt. 

De discussie over opvang leidde tot felle discussies tussen voor- en tegenstanders. Zo meldde Lenie 't Hart al een keer dat ze 'op Texel het liefs zeehondjes doodknuppelen'. Zij deed dit toen Ecomare naar aanleiding van onderzoeken van Imares en de universiteit van Wageningen aangaf na te willen denken over een nieuwe vorm van opvang. In Nederland worden op vijf plaatsen zeehonden opgevangen. Naast Ecomare is dat in Pieterburen, Terschelling. Stellendam en Termunten.

Ook over de noodzaak van opvang en het dierenwelzijn moet de nieuwe onderzoekscommissie een uitspraak doen. Dat zal voor maart 2018 gebeuren.

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 18 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 20 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 21 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30